Američki Kongres organizira prva saslušanja u vezi NLO-a

0
Hina
Američki Kongres organizira prva saslušanja u vezi NLO-a
Foto: EPA / Američki Kongres

Dva visoka dužnosnika iz vojno-obavještajnog sektora svjedočit će pred američkim Kongresom u prvom saslušanju pred Kongresom o NLO-ima u više od 50 godina.

Saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma održat će se 11 mjeseci nakon izvještaja u kojem se dokumentira više od 140 slučajeva onoga što vlada službeno naziva "neidentificiranim zračnim fenomenima" (UAP) koje su američki piloti primjećivali od 2004.

Popularniji izraz NLO (neidentificirani leteći objekt) dugo je povezivan s vanzemaljskim letjelicama koje nisu spomenute u prezentaciji o UAP-u prošloga juna. Umjesto toga, fokus je bio na mogućim implikacijama za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost aviona.

Crna Gora: Uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Crna Gora: Uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Pripremljen poseban dokument

Međutim, u izvještaju su neki UAP-ovi prethodno predstavljeni u videosnimkama zagonetnih zračnih objekata koje je objavio Pentagon. Na tim videosnimkama neidentificirani objekti pokazuju brzinu i manevriranje koje premašuje poznatu avio tehnologiju.

"Američki narod zaslužuje potpunu transparentnost", poručio je saopćenjem čelnik odbora za obavještajne poslove Adam Schiff.

Vojni i obavještajni analitičari koji su pripremili dokument o slučajevima "neidentificiranih zračnih fenomena" nisu ponudili nikakve dokaze o porijeklu bilo kojeg od 144 slučaja, izuzev jednog pripisanog velikom balonu koji se ispuhao.

Istraživanje fenomena 

Za istraživanje spomenutih fenomena od novembra je zadužena nova agencija ministarstva odbrane pod nazivom Grupa za identifikaciju zračnih objekata i sinkronizaciju upravljanja. Pred Kongresom će svjedočiti Ronald Moultrie, koji nadgleda tu agenciju kao sekretar ministarstva odbrane za obavještajne poslove i sigurnost, te Scott Bray, zamjenik direktora pomorske obavještajne službe.

Saslušanja će se održati iza zatvorenih vrata. Odbrambeni i obavještajni analitičari također još nisu isključili vanzemaljsko porijeklo za bilo koji slučaj UAP-a, rekli su visoki američki dužnosnici novinarima prije objave izvještaja prošle godine.

Izvještaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon desetljeća odbacivanja, razotkrivanja i diskreditiranja zapažanja neidentificiranih letećih objekata i "letećih tanjura" iz 1940-ih. Riječ je o prvom saslušanju pred Kongresom o NLO-ima od 1969.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije