Veliko naučno otkriće: Prvi put iskopan metal koji će u budućnosti biti veoma tražen, zašto?

2
Radiosarajevo.ba
Veliko naučno otkriće: Prvi put iskopan metal koji će u budućnosti biti veoma tražen, zašto?
FOTO: Pixabay / Ruda (Ilustracija)

Naučnici su otkrili rudu koja nikada prije nije dokumentovana i dali joj ime niobobaotit, ali tu nije kraj jer se ispostavilo da ona ima elemente kao što su: niobijum (Nb), barijum (Ba), titanijum (Ti), željezo (Fe) i hlorid (Cl), od kojih je prvi izuzetno tražen zbog svoje superprovodljivosti.

Do otkrića je došlo u rudniku Bajan Obo u Bautou, na sjeveru Kine. Da stvar bude interesantnija ovo je 17. nova ruda otkrivena u spomenutom ležištu i jedna od 150 u regionu.

Braonkasto-crne je boje, ali ono što je izdvaja jeste niobijum - metal svjetlosive boje, koji se dosta koristi u proizvonji čelika, ali i drugih legura, a može se naći i u akceleratorima čestica i drugoj opremi potrebnoj za rad naučnika.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Kako je Kina do sada uvozila 95 posto ovog rijetkog elementa, smatra se da bi ovo otkriće moglo da zadovolji sve njene potrebe i da dovede do prestanka uvoza iz Brazila koji je najveći izvor - generalno rijetkih metala, dok se Kanada nalazi na drugom mjestu. 

S druge strane, naučnici ističu da bi ovo otkriće moglo da bude značajno i da će potražnja za niobijumom u budućnosti sigurno biti uvećana, jer se radi na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija

Ove baterije mogu smanjiti rizik od požara, ali se i pune daleko brže od litijumskih i traju duže. Najnovija istraživanja pokazuju da niobijum-grafenske baterije mogu da traju i do 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije