Slavni naučnik šokirao javnost: "Možda sam pronašao dokaze da živimo u kompjuterskoj simulaciji"

1
Radiosarajevo.ba
Slavni naučnik šokirao javnost: "Možda sam pronašao dokaze da živimo u kompjuterskoj simulaciji"
Foto: Pexels / Melvin Vopson smatra da ima dokaze da živimo u 'Matrixu'

Jeste li se ikada osjećali kao da nešto nije u redu? Ili kako to kaže kultni Morpheus u filmu Matrix: "Ono što znaš ne možeš objasniti, ali to osjećaš. Osjećao si to cijeli život."

Jedan naučnik sa Univerziteta u Portsmouthu uzeo je crvenu pilulu, tvrdeći da ima dokaze da bismo zaista mogli da živimo u 'simulaciji virtuelne stvarnosti'.

Fizičar Melvin Vopson tvrdi da je način na koji je svemir uređen podsjeća na tokove informacija, a obrasci i simetrija odražavaju ono što možete pronaći u kompjuterskom programu. Rekao je: "Moje studije ukazuju na bizarnu i zanimljivu mogućnost da ne živimo u objektivnoj stvarnosti i da bi cijeli svemir mogao biti samo supernapredna simulacija virtuelne stvarnosti."

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Jednostavno rečeno, čini se da se sve razvija u stanje ravnoteže u kojem je sadržaj informacija minimalan. Ovakvo ponašanje u potpunosti podsjeća na pravila koja se primjenjuju u programskim jezicima i kompjuterskom kodiranju", istaknuo je, te nastavio:

"Simulacija super složenog univerzuma poput našeg zahtijevala bi ugrađeni mehanizam za optimizaciju i kompresiju podataka kako bi se smanjila računska snaga i zahtjevi za skladištenje podataka za pokretanje simulacije."

Profesor je zatim nastavio da tvrdi da sve vrijeme vidimo dokaze ove 'optimizacije podataka' oko nas u stvarima u drugim naučnim sistemima kao što su biologija, atomi i matematika.

Naučnik ima prijedlog: Kako da testiramo da li zapravo živimo u kompjuterskoj simulaciji?

Naučnik ima prijedlog: Kako da testiramo da li zapravo živimo u kompjuterskoj simulaciji?

S obzirom na to, čak je i on upozorio da ovo nije 'definitivni dokaz', već prije 'rasplamsava teoriju simuliranog univerzuma'. Profesor je takođe priznao da je teorija 'privukla priličan dio skeptkika' i da je dio njegove hipoteze da sugeriše alternativni izvor neuhvatljivog petog stanja materije.

Konsenzus o tome je da je to Bose-Einstein kondenzat, gdje se ekstremno hladni atomi skupljaju i ponašaju kao da su jedan entitet. Ali profesor Vopson je krenuo drugačijim putem, tvrdeći da informacije same po sebi mogu imati neku masu ili način na koji utiču na svemir oko nas.

On čak tvrdi da bi to mogla biti neuhvatljiva 'tamna materija' koja čini skoro jednu trećinu cijelog svemira, ali još uvijek ne znamo tačno šta je to.

Profesor Vopson je ranije sugerirao da bismo mogli krenuti u 'informacijsku katastrofu', gdje je stvorena maksimalna moguća količina digitalnih informacija i maksimalna snaga potrebna za njihovo održavanje. A 2022. godine otkrio je novi 'zakon fizike' koji bi mogao predvidjeti genetske mutacije u organizmima, poput virusa, kako bi pomogao u procjeni mogućih posljedica.

Zasnovan je na drugom zakonu termodinamike koji kaže da mjera poremećaja u izolovanom sistemu može samo ostati ista ili se povećati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije