Naučnik tvrdi: Duhovi bi mogli biti 'dokaz' da je naš svemir kompjuterska simulacija

Radiosarajevo.ba
Naučnik tvrdi: Duhovi bi mogli biti 'dokaz' da je naš svemir kompjuterska simulacija
Foto: Pinterest / Ilustracija

Teorija simulacije, hipoteza prema kojoj smo mi samo avatari u simuliranim svemiru, ima novog zagovarača.

Naime, Curry Guinn, kompjuterski naučnik sa Univerziteta Sjeverna Karolina, pridružio se društvu u kojem su inovator Elon Musk, naučnik s prestižnog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) Rizwan Virk te profesor s Oxforda Nick Bostrom.

Guinn je, obraćajući se javnosti nedavno, također sugerirao da naš svijet nije stvaran.

Priznao je da je to prilično spekulativna ideja, no mišljenja je da bi ljudi koji tvrde da su vidjeli duhove, osjećaj deja vua i čudne slučajnosti mogli biti dokazi da živimo u simuliranom svemiru, odnosno, da je gore navedeno - tzv. "glič" u matrici :) 

via GIPHY

On smatra da je ovo dokaz da smo 'zatočeni' u nekoj futurističkoj verziji društvene video igre ili naučnog eksperimenta. 

Guinn smatra da ćemo i mi u budućnosti praviti ovakve simulacije, javlja TechWire, i prilično je siguran da će put voditi developeri video igrica. 

"Neizbježno je da ćemo stvoriti stvarnosti koje se neće razlikovati od ove naše", kazao je Guinn. 

Da bismo utvrdili da li smo u simulaciji ili ne, Guinn predlaže da tražimo greške, odnosno "bugove".

„Gličevi u sistemu. Deja vu, poput filma Matrix, kada lik vidi mačku koja više puta prolazi kroz isti otvor, može biti bug. Zatim, duhovi, ESP, slučajnosti su možda i drugi. Zakoni fizike u našem svemiru izgledaju neobično dizajnirani s nizom konstanti koje omogućavaju život baziran na ugljeniku. Gde su ivice?", pita se on. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije