"Veli brat": Policija bi mogla znati svaki pokret vozača zbog novih tablica

Radiosarajevo.ba
"Veli brat": Policija bi mogla znati svaki pokret vozača zbog novih tablica
Foto: Thinkstock / Ilustracija
U Kaliforniji se razvijaju digitalne registracijske tablice koje će omogućiti policiji da prati svaki pokret vozača.

Te tablice omogućavaju trenutačnu obnovu registracije vozila i prikazuju prilagođene poruke. Podaci o GPS lokaciji se također mogu podijeliti s policijom što bi njima pomoglo u praćenju vozila.

Prema proizvođačima digitalnih tablica, to bi se moglo upotrijebiti za pronalaženje ukradenog automobila. No, također se podigla zabrinutost zbog privatnosti, javlja Daily Mail. 

Sacramento, glavni grad Kalifornije, ovog je mjeseca krenuo s testiranjem pametnih automobilskih tablica, koje je odobrio za upotrebu Kalifornijski odjel za motorna vozila još 2013. godine.

Tamo su već postavili digitalne tablice na 24 službena vozila.  Međutim, zabrinutost oko privatnosti zbog GPS sposobnosti digitalnih ploča navodno je već izazvala probleme za grad.

 

Futurističke registarske pločice, koje je izradio Reviver Auto, omogućavaju da se ploča prilagodi, a vozači mogu odabrati između svijetle ili tamne teme, mogu dodati i kratku poruku ispod broja na ploči, no nju moraju odobriti Kalifornijski odjel za motorna vozila.

Direktor Reviver Auta Neville Boston tvrdi da digitalne tablice nude sigurnost kako bi se spriječile bilo kakve moguće hakerske prijetnje. Dodaje da ove tablice nude isti stepen zaštite kao i internet bankarstvo  zahvaljujući enkripcijskim protokolima s tri ključa.

Kalifornijski vozači koji žele imati digitalne tablice morati će za njih platiti 699 dolara, plus troškove ugradnje. Uz to, digitalne tablice dolaze s pretplatom od oko 8 dolara mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije