EFSA / Almedin Beganović iz Tuzle pobjednik drugog IT takmičenja

03. 06. 2018. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 738

Sa ciljem unaprijeđenja znanja srednjoškolaca i studenata u osnovnim informatičkim alatima realizovano je drugo IT takmičenje Microft Office Specialist 2018 koji organizuje Katedra za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Takmičenje je održano u subotu u auli Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Na otvorenju događaja govorio je dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Kemal Kozarić:

"Ovo je finalni događaj državnog prvenstva iz IT takmičenja. Poznato je da Ekonomski fakultet u Sarajevu ima master studij sa Microsoftom gdje pokušavamo da studenti uz ekonomske, steknu i informatičke vještine koje danas mora da ima moderni menadžer na tržištu."

Finalnom takmičenju prethodio je set pretkvalifikacijskih takmičenja gdje su odabrani najbolji srednjoškolci i studenti i pozvani da svoje vještine odmjere sa vršnjacima iz čitave BiH upravo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. "U prethodna dva mjeseca smo posjetili četiri grada: Banja Luku, Mostar, Tuzlu i Sarajevo, gdje je više od 300 mladih osoba iz preko 60 priznatih školskih i visokoškolskih institucija pokazalo zavidne vještine u korištenju osnovih kompjuterskih alata", izjavila je doc. dr. Amra Kapo.

Prisutnim takmičarima se obratio i prof. dr. Zlatko Lagumdžija, šef katedre za Menadžment i informacione tehnologije te naglasio da su bazna znanja ipak potrebna, jer svaka kuća se pravi od temelja. “Mi želimo samo da vam ponudimo jedan novi prozor u svijet, a to je da radite ono što volite i da budete najbolja verzija samih sebe. Ponosni smo na rezultate koji su naši takmičari na prvom takmičenju ostvarili i vjerujemo da idemo uzlaznom putanjom ove godine sa više kandidata i više konkurencije“, kazao je prof.dr. Zlatko Lagumdžija

Pobjednik takmičenja, Almedin Beganović, će imati priliku predstaviti Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom MOS takmičenju koje će biti održano u periodu od 29. jula do 1. augusta na Floridi, SAD.

"Nisam imao velika očekivanja, ali uz trud i rad sa profesorima i ekipom iz mog grada znanje se zaista isplatilo i zahvalan sam na ovoj prilici", izjavio je Almedin.

Drugo mjesto na takmičenju zauzeo je Tarik Džambić, a treće mjesto Anes Torlaković.

Na izuzetnoj podršci i ukazanom povjerenju zahvaljujemo našim partnerima Microsoft BiH, Sys Company, Porche BiH, Asseco, Asbis, Spark, Certiadria, Vispak, Dukat i Redbull, kao i medijskim pokroviteljima Antena Sarajevo, portal Radio Sarajevo i Business Magazine. Takmičenje je izvedeno uz pomoć partnerskih institucija: Ekonomski fakultet Banja Luka, Fakultet informacionih tehnologija Mostar i Ekonomski fakultet u Tuzli.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA