Priča o misterioznom zvuku koji su čuli astronauti u svemiru

Radiosarajevo.ba
Priča o misterioznom zvuku koji su čuli astronauti u svemiru
PrtScr / Apollo 10 misija
Par mjeseci prije nego što će legendarni astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin sletjeti na Mjesec, tri NASA-ina kosmonauta su u maju 1969. kružili oko Mjeseca u sklopu Apollo 10 misije.

Bila je ovo svojevrsna proba za slijetanje na Mjesec i, u decenijama poslije, mislili smo da je to bila tek obična misija, bez pretjeranih uzbuđenja. No, nakon što je NASA digitalizirala snimke i objavila ih na internetu, doznali smo kako se nešto neobično dogodilo tokom ove misije.

Naime, tri člana ekspedicije nasmijali su se, ali i iznenadili, kada su, leteći u svemiru, čuli misteriozni zvižduk, neki kažu i muziku. Sve je zabilježeno na audio snimci, a čudnovatu situaciju možete poslušati u sljedećem videu:

"Čujete li to? Ovaj zvižduk?", upitao je svoje kolege astronaut Eugene Cernan. "Čovječe, ovo je zaista čudna muzika".

Članovi misije Thomas Stafford i John Young bili su jednako iznenađeni, pogotovo jer su se u vrijeme dešavanja nalazili iznad "tamne strane Mjeseca" i bez kontakta s Kontrolom misije na Zemlji.

"Znate šta je smiješno", nastavio je Cernan. "Ovo zvuči potpuno vanzemaljski, zaista. Ko će nam vjerovati?"

"Niko", odgovorio je Young, pa upitao: "Da li da im uopće kažemo?"

"Ne znam", odgovorio je Cernan. "Moramo o ovome malo bolje razmisliti."

Do danas, nude se različita objašnjenja o tome šta su astronauti čuli. Jedno moguće objašnjenje, kako piše Smithsonian magazin, jeste da su se nabijene čestice ometale radio komunikaciju iz dva odvojena modula u kojem su bili astronauti, kao što se dogodilo Cassiniju, svemirskoj letjelici kada je prolazila pored Saturn. Ipak, za razliku od Saturna, Mjesec nema atmosferu, pa je i ovo objašnjenje prilično nategnuto.

Cernan je, nakon objave snimka u javnosti, kazao kako je moglo biti i nešto jednostavno, kao smetnje u radijskoj komunikaciji, i ocijenio kako "incident" nisu uzeli suviše za ozbiljno, a brojni fizičari tvrde kako je odgovor vrlo jednostavan i da se radi o VHF (Very High Frequency - Vrlo visoka frekvencija) rasponu radio frekvencije elektromagnetskih valova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije