NASA: Mjesec Europa glavni kandidat za vanzemaljski život

Radiosarajevo.ba
NASA: Mjesec Europa glavni kandidat za vanzemaljski život
Foto: NASA / Mjesec Europa
Jupiterov mjesec Europa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili dva desetljeća stare podatke svemirske letjelice Galileo.

Ta letjelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu divovskoga plinovitog planeta. No očitanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala naučnike, prenosi Hina.

Sada su uvjereni da je Galileo ondje proletio kroz vodeni stup, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Europinu zaleđenu površinu. Ispod toga ledenog pokrova nalazi se okean, dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno. 

U tom trenutku letjelica je bila 200 kilometara iznad Europe. 

"Znamo otprije da Europa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti", rekla je naučnica Elizabeth Turtle iz laboratorija primijenjene fizike na Univerzitetu Johns Hopkins. 

"Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je vjerovatno najpogodniji dio Europe za život jer je topliji i od radijacije je zaštićen ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka", rekla je Turtle. 

NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. namjerava lansirati letjelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije