Putin najavio: Rusija naredne godine šalje letjelicu na Mars

Radiosarajevo.ba
Putin najavio: Rusija naredne godine šalje letjelicu na Mars
Foto: EPA / Ilustracija
Vladimir Putin potvrdio je da Rusija planira da pokrene seriju ambicioznih misija na Mars, a prva će biti lansiranje letjelice bez ljudske posade na Crvenu planetu 2019. godine.

"Planiramo lansiranja letjelica bez, a kasnije i sa ljudskim posadama u 'duboki' svemir u okviru programa istraživanja Mjeseca i Marsa. Prva misija bit će pokrenuta vrlo brzo, planiramo lansiranje letjelice na Mars u 2019. godini“, naveo je Putin.

Dodao je da će program istraživanja Mjeseca fokusirati na polarne delove Zemljinog satelita.

"Naši stručnjaci će pokušati da slete na polove zato što sumnjamo da tamo ima vode. Potrebno je dosta istraživanja na tom polju, a odatle možemo da počnemo i da istražujemo druge planete i ostatak svemira“, istakao je ruski predsjednik.

Plan programa za istraživanje Mjeseca uključuje slijetanje na satelitov južni pol sljedeće godine, isprobavanje tehnologije koja bi mogla da bude korištena za stalnu lunarnu stanicu 2023. i misiju uzimanja uzoraka tla 2025. godine.

Stanica na Mjesecu mogla bi da bude uspostavljena 2040-ih ili 2050-ih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije