Xiaomi nezaustavljiv: Prodaja telefona povećana za 124 posto

Radiosarajevo.ba
Xiaomi nezaustavljiv: Prodaja telefona povećana za 124 posto
U prvom kvartalu ove godine zabilježen je blagi porast isporuka smartphonea, a najveći rast zabilježio je Xiaomi koji drži četvrto mjesto na globalnom tržištu

Analitička kompanija Gartner objavila je informacije o stanju na mobilnom tržištu u prvom kvartalu ove godine u kojem je ostvaren blagi rast prodaje od 1,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Uspoređujući ovaj kvartal s prethodnim tromjesečjima na mobilnom tržištu možemo pratiti nekoliko trendova koji bi mogli obilježiti cijelu godinu.

Trend koji se godinama ne mijenja jest dominacija Samsunga i Applea – iako je južnokorejska kompanija ostvarila blagi pad isporuka telefona i dalje su nedodirljivi na mobilnom tržištu na kojem drže više od 20 posto.

Apple je zabilježio povećanje isporuka od oko 2 miliona iPhonea u odnosu na prvi kvartal 2017. te ova kompanija sada drži 14,1 posto tržišta.

Drugi trend vezan je uz Huawei – ova kompanija sada drži čvrsto treće mjesto na tržištu pametnih telefona te konstantno bilježi porast isporuka telefona.

U prva tri mjeseca isporučili su više od 7 miliona pametnih telefona više u odnosu na isti kvartal prošle godine te s više od 40 miliona isporučenih smartphonea sada drže više od deset posto tržišta.

Iz kvartala u kvartal sve su bliži Appleu, a njihov dugoročni plan svima je dobro poznat te za nekoliko godina žele dominirati tržištem pametnih telefona i prodavati više uređaja od Samsunga i Applea.

I treći trend jest nastavak velikog rasta Xiaomija koji je isporučio skoro 28,5 miliona telefona i zauzeo je četvrto mjesto uz rast od čak 124 posto.

Očekivanja za budućnost još su veća te, osim u Aziji, Xiaomi se pokušava još više probiti i u na tržištu Europe, što im je iznimno bitno s obzirom kako uskoro namjeravaju izaći na berzu na kojoj bi njihova vrijednost mogla doseći čak sto milijardi dolara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije