Propust / Apple nas je lagao: Znali su za ozbiljan problem s iPhoneom 6

27. 05. 2018. u 16:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Apple ima velike planove za ovu godinu, ali čini se kako će se morati počistiti nered oko pojedinih modela pametnih telefona koje već neko vrijeme prodaje.

Naime, stručnjaci sa web stranice Motherboard pomno su prekopali interne Appleove dokumente koji su u javnost isplivali tokom parnice pokrenute zbog problema sa zaslonom iPhonea (poznatijih kao Touch Disease) do kojih dolazi zbog savijanja Appleovog smartfona.

Uspjeli su iskopati kako je ova kompanija znala da njihovi pametni telefoni imaju ozbiljan strukturalni propust.

Testovi provedeni u Appleu pokazali su kako su iPhone 6 i 6 Plus višestruko skloniji savijanju nego što je to bio slučaj s njihovim prethodnicima.

Tačnije, iPhone je bio 3,3 puta, a veći 6 Plus čak 7,2 puta skloniji savijanju nego iPhone 5S. Oko tog propusta nastao je tzv. Bendgate jer su se iPhone 6 i 6 Plus savijali pod pritiskom boravka u džepu hlača.

U Appleu su sve dosad odbijali priznati kako problem postoji, tvrdeći kako su slučajevi savijanja iznimno rijetki. Čak su i bili pozvali novinare odabranih medija na upoznavanje s postupcima testiranja iPhonea.

Prema Appleovim internim dokumentima oni su bili svjesni problema i pokušali potiho ojačati sve modele proizvedene nakon maja 2016. godine. Prebacili su se na kućišta od otpornijeg aluminija (serija 7000) za modele iPhone 6S i 6S Plus, tvrdeći kako to nije imalo nikakve veze s Bendgateom.

Posljedice bi mogle biti ozbiljne. Dosad je prodano više od deset miliona iPhonea 6 i 6 Plus, a ti su modeli još uvijek u prodaji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA