Tesla se u novom videu pohvalila robotom: Humanoidni bot Optimus sve više sliči ljudima

0
Radiosarajevo.ba
Tesla se u novom videu pohvalila robotom: Humanoidni bot Optimus sve više sliči ljudima
Foto: Screenshot / Youtube / Tesla Bot

S vremena na vrijeme iz Tesle nas podsjete da i dalje rade, uz automobile, na razvoju svog najavljenog humanoidnog robota.

Preuzevši "trik" od Boston Dynamicsa, Tesla objavljuje kratke video snimke kako bi se pohvalila napretkom svojih robota, pa ih prikazuje u situacijama u kojima obavljaju novonaučene zadatke.

Ovog puta prikazali su svog Tesla Bota, kojeg od milja zovu Optimus, kako samostalno kalibrira položaje udova, korištenjem senzora i računalnog vida, pa ih precizno locira u trodimenzionalnom prostoru.

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Potom je u stanju obavljati određene precizne zadaće, za koje se koristi samo integrisanim sistemima, trenirana neuronska mreža zadaće izvodi isključivo na hardveru ugrađenom u robota, pa je on postao autonoman i "pametniji".

Video ga prikazuje dok sortira dječije kockice po bojama, čak i dok pored sebe ima čovjeka, koji mu taj posao donekle otežava.

Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji

Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji

Optimus se u stvarnom vremenu prilagođava novonastaloj situaciji i prema tome planira svoje pokrete, što bi mu moglo biti vrlo korisno ako ga se zaista misli koristiti kao pomoćnika u kućanstvu ili industriji.

Kako se čini, unaprijeđen je i sistem održavanja ravnoteže, pa se Tesla Bot može i "protegnuti" dok stoji na jednoj nozi ili izvoditi jednostavne pozicije poznate iz yoge. Iz kompanije ne skrivaju koja je svrha objave ovog videa, tj. čiju pažnju žele privući.

U opisu na YouTubeu pozivaju inžinjere za umjetnu inteligenciju da im se jave, kako bi mogli raditi na projektima poput ovog, ali i na neuronskim mrežama ili hardveru za autonomnu vožnju, piše Bug.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije