Novi Tesla Cybertruck oduševio kupce: Lista čekanja duga pet godina

0
Radiosarajevo.ba
Novi Tesla Cybertruck oduševio kupce: Lista čekanja duga pet godina
Foto: Tesla / Novi Tesla Cybertruck

Ako je za vjerovati podacima sa stranice Tesla Reservation Tracker, kupci su jednostavno "poludjeli" za ekstravagantnim Cybertruckom koji je nedavno krenuo u serijsku proizvodnju, a uskoro bi trebao biti službeno predstavljen.

Bit će to prvi novi model Tesle još od 2019. godine kada je stigao SUV Model Y, a uvjerljivo najbolja prodaja očekuje se u SAD-u gdje mnogi kupci tradicionalno preferiraju pick-up kamionete, piše Jutarnji.hr.

Prema podacima s nezavisne stranice trenutno postoji više od 1,9 miliona rezervacija za dugoočekivani Cybertruck koji je najavljen još 2019. godine. I sam Elon Musk je ranije ove sedmice izjavio da je potražnja za Cybertruckom "toliko neuobičajena, da joj se ne vidi kraja".

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

S obzirom na to da Tesla planira proizvoditi oko 375.000 primjeraka Cybertrucka godišnje, trebat će oko 5 godina da se isporuče svi rezervisani auti. Ipak, značajan broj vlasnika rezervacija možda neće izvršiti svoju kupovinu jer za rezervaciju je trebalo platiti neuobičajeno malo, samo 100 dolara.

Bez obzira kako se stvari razviju Tesla je već jako profitirala, jer po ovome ispada da su samo od rezervacija prikupili više od 190 miliona dolara (333,8 miliona KM). Cybertruck se proizvodi u fabrici Giga Texas, a ako po potrebi mogao bi se proizvoditi i u fabrici Giga Mexico kada ona bude puštena u pogon za koju godinu.

Novi Tesla Cybertruck
Foto: Tesla: Novi Tesla Cybertruck

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Cybertruck nuditi van SAD-a iako je gotovo 20 posto rezervacija s tih tržišta. Veliki problem za skoro šest metara dugačak auto mogla bi biti ogromna masa od oko 3,4 tone koja uz nosivost do 1500 kg čini pick-up preteškim da bi spadao u kategoriju automobila, već bi se trebao registrovati kao laki kamion.

To znači da bi automobil po našem i europskom zakonodavstvu bilo moguće voziti samo s vozačkom za D kategoriju.

Musk je nedavno najavio da je Cybertruck drugačiji od bilo čega drugog na cesti: "Želim naglasiti da Cybertruck ima mnogo nove tehnologije u sebi, jako mnogo. Ne izgleda kao bilo koje drugo vozilo, jer nije kao nijedno drugo vozilo", izjavio je Musk.

Novi Tesla Cybertruck
Foto: Tesla: Novi Tesla Cybertruck

Električni pick-up čije se serijske prototipove jako često može vidjeti na cestama u SAD-u će uskoro službeno debitovati.

Navodno bi trebao imati doseg od 560 km.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije