Pogledajte video incidenta: Tesla se zabila u policijski automobil, autopilot ima ozbiljan problem

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte video incidenta: Tesla se zabila u policijski automobil, autopilot ima ozbiljan problem
Foto: Screenshot / Youtube / Nesreća koju je uzrokovao Teslin autopilot

Novi izvještaj prikazuje snimke Tesline nadzorne kamere nasilnog sudara u kojem se vozilo sudara sa zaustavljenim policijskim automobilom dok je autopilot uključen.

Video pokazuje koliko se autopilot loše nosi sa zaustavljenim vozilima hitne pomoći i kako svaki nesposoban vozač može uzrokovati ovakvu nesreću.

Policajci povrijeđeni na mjestu događaja krive i tuže Teslu zbog incidenta. Video je jedan od mnogih koje je Wall Street Journal dobio u vezi s istragom NHTSA-e.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Ta istraga traje od sredine 2021. i uključuje način na koji se autopilot nosi s vozilima hitne pomoći zaustavljenim na cesti. Do sada je autopilot upleten u najmanje 16 sudara, iako nije utvrđeno da je kriv.

U glavnom videu prikazanom u izvještaju, čini se da se Tesla Model X zabija u zaustavljen policijski automobil bez ikakvog upozorenja. WSJ je također dobio podatke od Tesle u vezi nesreće koji pokazuju brojne pozive na veću pažnju vozača. Zapravo, do trenutka kada se sudar dogodio, vozača je Tesla upozorila ne manje od 150 puta tokom 45 minuta.

Uprkos tome, sistem nije prepoznao nedostatak angažmana do te mjere da je isključio autopilot. Otprilike nakon tih 45 minuta, Tesla se zabija u zaustavljen policijski automobil u desnoj traci. Podaci autopilota pokazuju da je prepoznao zaustavljeni automobil 2,5 sekunde prije sudara. Iz snimke je jasno da bi svaki oprezan vozač prepoznao situaciju i promijenio traku.

Policajci povrijeđeni u nesreći tuže Teslu, a ne vozača. Tesla kaže da je kriv vozač. Čini se da je autopilot radio tačno onako kako je zamišljen, a nesposobni vozač ovdje nije uspio obaviti svoj posao za volanom.

Autopilot se može klevetati zbog njegovog naziva, ali vozači su u završnici odgovorni za način na koji odluče upravljati bilo kojim automobilom, uključujući Teslu, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije