Strašno / Stručnjak otkrio koje hashtagove pedofili najviše pretražuju i jezivo je

22. 09. 2019. u 11:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares:28

Pretpostavlja se da je 50 posto fotografija na pedofilskim stranicama preuzeto s profila roditelja na društvenim mrežama.

Mnogi se roditelji ne mogu suzdržati od objavljivanja svakog detalja iz života svojih mališana, bilo to kupanje u bazenčiću ili dan kad su konačno naučili služiti se tutom.

Problem je u tome što te, naizgled nevine fotografije, netko može zloupotrijebiti ako ih pronađe, a to u današnje vrijeme uopše nije teško – dovoljno je u tražilicu na Instagramu upisati ključne hashtagove.

Pedofili najčešće pretražuju oznake poput #BathTime (vrijeme za kupanje), #NakedKids (golišava djeca) i #ToiletTraining (učenje na tutu), otkriva predsjednik Agencije za dječja prava David Angelo.

“Dok roditelji naivno postavljaju intimne fotografije svoje djece na društvene mreže, nemaju pojma koliko ih lako netko može skrinšotati ili preuzeti, a potom njima manipulirati, zlouporabiti ih ili ih objaviti na nekoj drugoj stranici”, kaže.

Prema podacima Agencije, većina roditelja objavi oko 1500 slika svoje djece prije no što ona navrše pet godina. Zabrinut za sigurnost te djece, Angelo je sa svojom koalicijom osnovao kampanju Kids For Privacy, koja potiče roditelje da objave fotku svoga djeteta koje ispred lica drži znak s natpisom “privacy, please” (Molim privatnost).

“Krajnji će rezultat biti djeca koja će, kad odrastu, doznati kako je većina podataka o njihovim privatnim životima već odavno dostupna na internetu, a to bi moglo biti opasno”, priča Angelo za Daily Mail.

Druga stavka na koju valja pripaziti je alat za određivanje lokacije, koji pokazuje gdje je dijete bilo u kojem trenutku.

“Pretpostavlja se da je 50 posto fotografija na pedofilskim stranicama preuzeto s profila roditelja na društvenim mrežama”, kaže australska stručnjakinja za odgoj djece Kristy Goodwin, piše Lola.

NEMA KOMENTARA