Šta se ovo događa: Na Atlantiku su čak tri uragana, jedan prijeti i Europi?!

2
Radiosarajevo.ba
Šta se ovo događa: Na Atlantiku su čak tri uragana, jedan prijeti i Europi?!
Foto: NBC / Uragan Milton juriša prema Floridi

Posljednjih dana svjedočimo povijesnoj sezoni ciklona s tri istovremena uragana na Atlantskom oceanu - Miltonom, Kirkom i Lesliejem.

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer, za portal Index.hr

Prema meteorološkim stručnjacima, to je prvi put otkad postoji detaljna meteorološka evidencija da su čak tri uragana aktivna u Atlantskom bazenu u isto vrijeme. Među njima, Milton se s najvišom kategorijom 5 i brzinama vjetra do 282 km/h ističe kao jedan od najsnažnijih uragana u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Strava. Ovo je strava": Snimak iz zraka na kojem se vide kamenolomi u BiH šokirao regiju

"Strava. Ovo je strava": Snimak iz zraka na kojem se vide kamenolomi u BiH šokirao regiju

Tu je i uragan Kirk koji je zaprijetio Europi, što je vrlo rijetka pojava. Posljednji put to se dogodilo 2005., kada je Španiju pogodila tropska oluja Vince.

Panika na Floridi

Florida, posebno područje Tampa Baya, nije vidjela uragan kategorije 5 više od jednog stoljeća, a sada se suočava s potencijalno najrazornijom olujom u svojoj historiji. Lokalni mediji izvještavaju o masovnim evakuacijama, a stanovnici bježe iz ugroženih područja. Stanovništvo se suočava s ozbiljnim problemima zbog nedostatka osnovnih resursa - posebno benzina, koji je gotovo potpuno nestao na brojnim benzinskim pumpama u regiji. Dugi redovi vozila čekaju ispred malobrojnih stanica koje još imaju zalihe. U nekim slučajevima, vlasti su morale organizirati dodatne isporuke goriva kako bi evakuacije mogle teći nesmetano.

Evakuacijski centri diljem Floride brzo su popunjeni, a lokalne vlasti pripremaju hitne planove za slučaj razornog udara. Evakuacije su obavezne u područjima niske nadmorske visine, gdje je rizik od poplava najviši. Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) upozoravaju na snažan udar valova koji bi mogao uzrokovati velike poplave i značajna oštećenja obalnih infrastruktura.

Mehanizam nastanka uragana

Brojne studije pokazuju da bi s klimatskim promjenama uragani mogli postati učestaliji te posebno razorniji. Uragani se formiraju nad toplim oceanima, kada se temperatura površinske vode penje iznad 26.5°C. Tople vode isparavaju, stvarajući vlažan zrak koji se podiže i kondenzira, oslobađajući energiju u obliku topline. Ova toplina uzrokuje daljnje podizanje zračnih masa, što stvara intenzivno nizak tlak na površini oceana. Kako se sustav nastavlja razvijati, počinje kružiti zbog Zemljine rotacije, što dovodi do stvaranja spiralne oluje s karakterističnim relativno toplim "okom", bez značajne naoblake u središtu.

Kako klimatske promjene pospješuju nastanak uragana? Klimatske promjene direktno utječu na ove procese.

Atmosferski fizičar Branko Grosogono s PMF-a u Zagrebu kaže da globalno zagrijavanje povećava prosječne temperature mora, što znači da će više područja oceana dostići ili premašiti kritičnu temperaturu potrebnu za formiranje uragana.

"Važnu ulogu tu igraju i tzv. morski ili oceanski toplinski 'valovi', tj. zone s još toplijim morem, kvalitativno slični toplinskim valovima u atmosferi", dodaje Grisogono.

Studije već pokazuju da se uragani zbog toga intenziviraju brže nego ikada prije te da postaju učestaliji. U slučaju Miltona, bilježi se naglo jačanje oluje iz kategorije 1 u kategoriju 5 u manje od 24 sata. Ovaj eksplozivan rast snage oluje povezuje se s ekstremno toplim oceanskim vodama i slabim smicanjem vjetra u atmosferi, što omogućava da uragan zadrži svoju strukturu i maksimalno iskoristi energiju iz oceana.

(...)

Ova sezona uragana već je postala legendarna po nepredvidljivosti i razornosti. Iako je započela mirno, krajem ljeta i početkom jeseni zabilježen je dramatičan porast aktivnosti. Grisogono kaže da je jedan od ključnih faktora koji je pridonio tome iznimno visoka temperatura površine Atlantika, koja je potaknula formiranje uragana.

"Temperatura oceana ove je godine u Atlantiku bilježila povijesne maksimume koji su dosezali 30℃, što je direktno povezano s globalnim zagrijavanjem", ističe naš atmosferski fizičar. Uz to, u tropskom Atlantiku i Karipskom moru došlo je do smanjenja vertikalnog smicanja vjetra, što je jedan od faktora koji olakšava formiranje i intenziviranje oluja.

Kompletan tekst čitajte na OVOM LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije