Pogledajte stravičnu simulaciju uragana Milton: Ovakva katastrofa nije viđena stotinu godina

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte stravičnu simulaciju uragana Milton: Ovakva katastrofa nije viđena stotinu godina
Foto: Prtscr / Youtube / Simulacija uragana Milton

Uragan Milton će najverovatnije u srijedu kasno navečer stići do Floride, gdje se očekuju kataklizmične poplave i oluja. Kako bi prikazali kako zapravo može da izgleda udar uragana Milton, meteorolozi su napravili simulacije oluje koja sada prijeti Floridi.

Poplavni talas nosi sve pred sobom

Na jednoj od simulacija vidi se kako voda prvo dostiže nivo parkiranih automobila, zatim kuća, a onda i drveća koje se lomi zbog jakog vetra.

Još jedna simulacija napravljena je 2020. godine, a cilj je bio pripremiti Tampu na Floridi za mogući udar uragana kategorije pet, što Milton i jeste.

Saobraćajna nesreća u Zenici: Automobil završio u izlogu turističke agencije

Saobraćajna nesreća u Zenici: Automobil završio u izlogu turističke agencije

Projekt Fenix objavljen je 2020. godine i kombinovao je vremenske izvještaje i arhivirane snimke drugih uragana kako bi se ukazalo na opasnost od mogućeg udara uragana kategorije 5 na područje.

Na društvenim mrežama objavljena je simulacija poplave, kako bi ilustrovala koliko ova oluja može biti smrtonosna.

Pretpostavlja se da će uragan Milton dovesti do olujnih talasa visine nekoliko metara.

Simulacija pretpostavlja da će uragan pogoditi Tampu, u najgorem mogućem scenariju, s vjetrovima brzinom od 260 km/h i udarima do 320 km/h.

Nezamislivo pustošenje moguće u Tampa Bayu

Projekt Fenix predviđao je da će uragan kategorije pet u Tampi uzrokovati više od 160 smrtnih slučajeva. Sumnja se da može da nestane do 30.000 ljudi, a da uragan može da izazove 200 milijardi dolara štete.

Zastrašujuće scene korištene u simulaciji prikazuju gradski centar pod vodom, s automobilima i krhotinama koje plutaju okolo. Svi mostovi su odsječeni olujnim talasom.

Simulacija se završava narednog dana, pokazujući razaranje koje je za sobom ostavila oluja: uništene plaže, bolnicu i većinu poslovnih objekata i domova, javlja Blic.

Posljednji put je uragan ovih razmera pogodio Tampa Bay 1921. godine. Grad je tada bio uspavana provincija od nekoliko stotina hiljada ljudi. Sada, Tampa je jedna od najbrže rastućih metropola u Sjedinjenim Američkim Državama, s više od tri miliona stanovnika i vrlo je osjetljiva na poplave zbog klimatskih promena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije