SpaceX putem weba prenosi let na Međunarodnu svemirsku stanicu

1
Radiosarajevo.ba
SpaceX putem weba prenosi let na Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: SpaceX Twitter / Space X

SpaceX i NASA će u petak, 23. aprila, obaviti lansiranje druge Dragon operativne misije (Crew-2) na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) iz lansirnog kompleksa 39A (LC-39A) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Lansiranje je zakazano u 11:49 po našem vremenu.

Raketa SpaceX-a odvest će četvero astronauta na ISS, u drugoj takvoj misiji otkako su Sjedinjene Države obnovile letove na ISS i prvoj u kojoj učestvuje jedan Europljanin.

Prva faza Falcon 9 koja podržava ovu misiju prethodno je pokrenula misiju Crew-1 u novembru 2020. godine, a svemirska letjelica Dragon prethodno je letjela sa Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyjem do i sa Međunarodne svemirske stanice tokom SpaceX-ove misije Demo-2 2020. godine.

U misiji Crew-2 učestvuju američki astronauti Shane Kimbrough i Megan McArthur, Akihiko Hoshide i astronaut Europske svemirske agencije (ESA) – Francuz Thomas Pesquet.

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je stalni saradnik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.
Prvi let s posadom SpaceX-a u maju 2020. okončao je devetogodišnju američku zavisnost o ruskim raketama za transport do ISS-a.
Danas će SpaceX će iskoristiti istu raketa kao i u misiji Crew-1, a kapsula Crew Dragon bit će ista koja je korištena u probnim letovima.

Web prenos je aktivan na You Tube kanalu SpaceX.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije