SpaceX Elona Muska do kraja 2021. u svemir šalje prve turiste

0
Radiosarajevo.ba
SpaceX Elona Muska do kraja 2021. u svemir šalje prve turiste
Foto: Arhiv / Elon Musk

Komercijalna kompanija SpaceX u vlasništvu milijardera Elona Muska u ponedjeljak je najavila da do kraja godine u svemir namjerava poslati četiri osobe u letjelici Crew Dragon u sklopu misije Inspiration4.

"Ova će misija omogućiti odlazak u svemir turistima, odnosno privatnim osobama koje o tomu oduvijek sanjaju", navodi se u priopćenju kompanije.

Letjelicom će zapovijedati Jared Isaacman, osnivač i izvršni direktor privatne tvrtke Shift4 Payments, koji donira tri preostala mjesta u letjelici Dragon, a identitet ostalih troje putnika bit će objavljen naknadno.

Konkurs je otvoren za sve stanovnike Sjedinjenih Država starije od 18 godina, a jedan od ciljeva misije je prikupljanje novca za dječju bolnicu St. Jude.

Jedan od načina za sudjelovanje u misiji Inspiration4 je doniranje novca fondacija St. Judea, a drugi je pokretanje biznisa na e-commerce platformi Shift4 Payments za online trgovine i podjela preduzetničke priče na društvenim mrežama.

Putovanje oko Zemlje trajat će nekoliko dana, a završit će na obalama Floride.

Lansiranje se planira za četvrti kvartal ove godine iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu.

Svi putnici proći će obuku u kompaniji SpaceX, od orbitalne mehanike do kretanja u bezgravitacijskom prostoru. Sudionici će se pripremati i za djelovanje u izvanrednim situacijama, piše 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije