! / Elon Musk: Tesla proizvela pola miliona automobila u jednoj godini

04. 01. 2021. u 14:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Prema podacima koje je kompanija objavila krajem prošle sedmice, uspjeli su prodati više od 509 hiljada vozila, dok je njihova isporuka nešto manja i iznosi 499.550.

U odnosu na godinu ranije, proizvodnja i prodaja povećana je za više od trećine, pri čemu treba podsjetiti na to da je njihova tvornica u Kaliforniji bila neko vrijeme zatvorena zbog pandemije, no ključni element u uspjehu i povećanju prodaje bila je tvornica u Šangaju otvorena krajem 2019.

Brojke su za Teslu bile naročito dobre u posljednjem kvartalu prošle godine kada su proizvodnja i broj isporuka dosegli 180 hiljada vozila, što je povećanje od čak 71 posto, odnosno 61 posto u odnosu na isti kvartal 2019.

U prvoj polovini godine te brojke, zbog pandemije, nisu bile tako dobre te su isporučili samo oko 88.400 automobila u prvom kvartalu, odnosno oko 90 hiljada u drugom kvartalu.

Prije nekoliko mjeseci analitičari Wall Streeta predviđali su da kompanija ipak neće ispuniti svoj cilj proizvodnje pola miliona automobila te da će ostati kratka za oko 9 hiljada vozila.

S druge strane, Musk je ostao optimist te je na Twitteru izrazio ponos na svoje zaposlenike, napomenuvši da je prilikom pokretanja Tesle optimistično razmišljao kako imaju 10 posto šanse za preživljavanje.

Danas u prodaji dominiraju jeftiniji modeli Tesle - Model 3 i Model Y, a s obzirom na to da kompanija radi na novim tvornicama (Berlin i Austin) te da namjeravaju početi prodavati svoja električna vozila i u Indiji, jasno je kako budućnost za Teslu donosi novo povećanje prodaje.

Osim po povećanju prodaje, prošla godina za Teslu je bila iznimno važna i zbog povećanja cijene dionica, koja je narasla nevjerovatnih 743 posto. piše zimo.dnevnik.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA