Elon Musk predstavio ideju kako bi u budućnosti trebao izgledati javni prijevoz

1
Radiosarajevo.ba
Elon Musk predstavio ideju kako bi u budućnosti trebao izgledati javni prijevoz
FOTO: Facebook / Elon Musk

Dok mnoge tehnološke kompanije razmišljaju o budućnosti javnog prijevoza u obliku letećih taksija i autonomnih letjelica koje bi mogle polijetati i slijetati vertikalno, Elon Musk razmišlja potpuno suprotno.

Umjesto po zraku, on smatra kako je budućnost javnog prijevoza - ispod zemlje. Kako je poznat po tome da svoje na prvi pogled često nevjerojatne vizije pretvara u stvarnost, tako je brzo krenuo u realizaciju svoje ideje o podzemnom prijevozu.

Osnovao je The Boring Company, a ideja podzemnih tunela naišla je na interes u Las Vegasu u kojem Musk već gradi prve tunele koji su trebali biti spremni za najveći tehnološki sajam na svijetu.

CES se trebao održati početkom sljedeće godine, no zbog dobro poznatih razloga održat će se samo virtualno tako da neće biti velikih gužvi pa je otvaranje Muskovih tunela ipak odgođeno za budućnost.

Musk i The Boring Company imaju nove i puno veće planove za širenje u Las Vegasu te žele izgraditi tunele koji bi povezali poznatu četvrt Strip s kockarnicama i hotelima s centrom grada i zračnom lukom McCaren u dužini od oko 16 kilometara.

Zahvaljujući tim tunelima, iz Muskove kompanije kažu da će se vrijeme putovanje između dva dijela grada tijekom najvećih prometnih gužvi smanjiti sa sadašnjih oko 30 minuta na samo - 3 minute.

U tunelima bi tokom sat vremena moglo proći do 4 hiljade putnika i to putem Teslinih automobila (Model X i S), ali i u posebnom vozilu baziranom na platformi Modela 3 u kojem bi se mogli prevoziti 12 do 16 ljudi.

Plan je, da jednom u budućnosti automobili koji voze kroz tunele budu autonomni, no na početku će u njima biti vozači.

Plan za daljnju izgradnju tunela prvo treba biti izložen pred gradskim vijećnicima, a odluku hoće li The Boring Company zaista krenuti u ovaj veliki projekt vjerojatno ćemo saznati tokom 2021. godine, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije