SpaceX odgađa turističke letove oko Mjeseca

Radiosarajevo.ba
SpaceX odgađa turističke letove oko Mjeseca

Svemirski turisti morat će barem do sredine sljedeće godine, a možda i duže, čekati na putovanje oko Mjeseca brodom kompanije SpaceX-a, piše Wall Street Journal.

Još nije objavljen novi program leta – koji je sada odgođen barem do sredine 2019., a vjerovatno i kasnije. Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali iz kompanij navode: "da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčevog sistema u kojemu će sudjelovati čovjek".

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je prije samo četiri mjeseca bila uspješno lansirana.

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je u saopćenju koje prenosi France Presse da kompanija "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih godina i najudaljenija tačka u dubokom svemiru do koje je čovjek došao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije