Scena kao iz filma Terminator: Naučnici napravili robota koji postane tečnost i pobjegne iz zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Scena kao iz filma Terminator: Naučnici napravili robota koji postane tečnost i pobjegne iz zatvora
Foto: Prtscr / Youtube / Maleni robot nalik na t1000 terminatora

Službeno je, živimo u mračnoj 'vremenskoj crti' u kojoj bi Terminator mogao postati stvarnost.

Istraživači s američkog univerziteta Carnegie Mellon i kineskog unvierziteta u Hong Kongu upravo su stvorili novu vrstu materijala koji može oponašati snagu robota T-1000 iz navedenog filma.

U videu koji su objavili ovi istraživači, može se vidjeti sićušni robot nalik kiborgu T-1000 Terminatoru kako bježi iz malene zatvorske ćelije.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Vidi se kako se robot pretvara u tekućinu kako bi bez problema prošao kroz rešetke.

Nakon što se oslobodi, vraća se u 'čvrsto stanje'.

Većina koja ovo vidi pomislit će na kultnu scenu iz filma Terminator 2: Sudnji dan, u kojoj T-1000 mijenja oblik u kako bi klizio kroz rešetke koje su mu priječile put dok je pokušavao ubiti Sarah Connor.

Istraživači su u šali uvjeravali javnost da njihov mini robot nikad neće biti zadužen za ubistvo Johna Connora.

Jedan od autora, profesor Carmel Majidi objasnio je nauku iza robota koji mijenja oblik, otkrivajući da magnetske čestice dolaze u igru na dva načina kako bi ovo omogućile.

"Jedan je da čine materijal osjetljivim na izmjenično magnetsko polje, tako da možete, kroz indukciju, zagrijati materijal i izazvati promjenu" rekao je te dodao: "Magnetske čestice također daju robotima pokretljivost i mogućnost kretanja kao odgovor na magnetsko polje.

Dodao je: "Budući rad trebao bi dodatno istražiti kako bi se ti roboti mogli koristiti u biomedicinskom kontekstu. Ono što pokazujemo samo su jednokratne demonstracije, dokazi koncepta, ali bit će potrebno mnogo više studija da se istraži kako bi se to zapravo moglo koristiti za isporuku lijekova ili za uklanjanje stranih tijela."

Doktor Chengfeng Pan također je istaknuo kako bi se robot mogao iskoristiti u modernoj medicini: "Impresivno i potencijalno revolucionarno."

Šta drugo reći, osim - dobrodošli u budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije