Vakcine / Rusi tvrde: Modificirali smo Sputnik V za upotrebu protiv delta varijante

19. 08. 2021. u 20:13:00 Hina

Shares: 0

Ruski istraživači su objavili da su modificirali vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, koja se koristi više od godinu dana, a za upotrebu protiv zaraznije delta varijante.

"Cjepivo koje smo modificirali već je u hladnjaku", rekao je u četvrtak agenciji Interfax ravnatelj Instituta Gamaleja Aleksander Ginzburg.

Dodao je da je još prerano govoriti o stepenu učinkovitosti cjepiva.

I ostali proizvođači cjepiva u svijetu već rade na izmjenama svojih vakcina da bi bile što učinkovitije protiv delta varijante.

Istodobno se Ginzburg zalaže za upotrebu cjepiva pod nazivom Sputnik light kao booster cjepiva za one koji su dvaput primili vakcinu BioNTech/Pfizera.

Rusija je dosad razvila ukupno četiri cjepiva protiv koronavirusa i radi na petom, tvrde ruske vlasti.

Sputnik V, koji je odobren u oko 70 zemalja, plasiran je i koristi se na međunarodnom tržištu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško kaže da stopa učinkovitosti Sputnika V iznosi 83 posto kada je posrijedi zaraza delta varijantom koronavirusa.

Rusija se, poput brojnih zemalja u svijetu trenutačno bori s delta varijantom. Ondje se svakodnevno evidentira oko 800 smrtnih slučajeva od posljedica infekcije COVID-19.

Po službenim podacima dosad je u Rusiji vakcinisano 41,5 miliona ljudi ili 28,4 posto stanovništva, od čega 33,5 miliona dvaput, što znači u potpunosti 22,9 posto.

EU još uvijek radi na odobrenju za Sputnik V i više su puta kritizirali Rusiju jer, kako smatraju, ne daju dovoljno podataka koji bi pridonijeli odobrenju tog cjepiva na razini EU-a. Članica EU-a Mađarska već dulje vrijeme koristi Sputnik na temelju nacionalnog odobrenja. U Njemačkoj se cijepljenje Sputnikom ne priznaje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA