U Rusiji počelo testiranje vakcine Sputnik Light

0
Radiosarajevo.ba
U Rusiji počelo testiranje vakcine Sputnik Light

Prvi učesnici ispitivanja vakcine protiv koronavirusa Sputnik Light vakcinisani su u Moskvi, izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve, zadužena za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova. 

"U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana ljekarski pregled je prošlo 490 ljudi", izjavila je Rakova.

Ona je podsjetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku posljednjih mjesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitijela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje.

Nazalna vakcina

"Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitijela. Sputnik Light će u kombinaciji sa Sputnjikom V pružiti više mogućnosti za vakcinaciju", objašnjava Rakova, prenosi Sputnjik, piše blic.rs

Ona je podsjetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv koronavirusa, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, poput vakcine protiv gripe.

Ispitivanje vakcine za djecu

Također je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv koronavirusa za djecu.

"Ispitivanje vakcine Sputnik V za djecu može se započeti tek nakon dobijanja trajne potvrde o registraciji vakcine za odrasle, kada se konačno sumiraju rezultati kliničkih postregistracionih ispitivanja. Nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci ovo pitanje biti riješeno", izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije