Vlada KS: Vlada FBiH blokira 500.000 vakcina Sputnik za Sarajevo

5
Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Vlada FBiH blokira 500.000 vakcina Sputnik za Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Vakcina Sputnik V

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, iako je sa Kantonom Sarajevo 15. aprila potpisala sporazum o zajedničkoj nabavci vakcina Sputnik V od Ruske Federacije, odbija potpisati već pripremljen ugovor.

Riječ je o blokidi procedura potpisivanja Ugovora o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina, za koji su u cijelosti samostalno pregovore proveli predstavnici Vlade Kantona Sarajevo te koji je nakon procedure potvrđivanja na kantonalnom nivou, uključujući i jednoglasnu odluku Skupštine Kantona Sarajevo, potpisan od strane premijera Kantona Sarajevo.

Ugovor o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

po nalogu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte dostavljam Vam odgovor na Vaš dopis, navedenog broja i datuma veze, kojim ste potvrdili da je blokirana procedura potpisivanja Ugovora o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina, za koji su u cjelosti samostalno pregovore proveli predstavnici Vlade Kantona Sarajevo te koji je nakon procedure potvrđivanja na kantonalnom nivou, uključujući i jednoglasnu odluku Skupštine Kantona Sarajevo, potpisan od strane premijera Kantona Sarajevo.

To je ishod kontradiktornog Zaključka Vlade Federacije sa 268. sjednice od 03.06.2021. godine kojim se Vama daje saglasnost za potpisivanje Ugovora pod uslovom da se „u Ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavca da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana“.

Nerealnosti navedenih zahtjeva biste bili svjesni da ste sudjelovali u višemjesečnim pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF) ili da ste upoznati sa pozicijama pregovarača za nabavku vakcina na svjetskom tržištu. Kao što smo Vas već informirali, dopisom broj 02/01-11-23716/21 od 02.06.2021. godine, predstavnici Kantona Sarajevo su u toku pregovora sa RDIF-om u više navrata insistirali da Ugovorom budu precizirane količine i dinamika isporuke vakcina, što je u konačnici odbijeno od strane RDIF-a. Istaknuto je kako se RDIF trenutno ne može obavezati jasnim rokovima za ukupno ugovorenu količinu od 250.000 doza komponente I te 250.000 doza komponente II.

Ugovor o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Ugovor o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina

Predstavnici RDIF-a su u pisanoj korespondenciji naveli kako mogu najaviti u junu isporuku 20.000 do 30.000 doza komponente i te da mogu biti osigurane i veće količine doza komponente I u prvoj isporuci ukoliko, kao što je prihvatio entitet RS, prihvatimo duži rok za revakcinaciju do maksimalnih 90 dana. RDIF je dostavio i akt sa potpisom direktora Centra Gamaleya, Ministarstva zdravstva Rusije (koji je proizvođač vakcine Sputnik V) u kojem se potvrđuje da je rok za revakcinaciju između minimalnih 21 i 90 dana (kopija navedenog akta Vam je dostavljena).

Podsjetit ćemo da ni ugovor Bosne i Hercegovine sa COVAX mehanizmom nema preciziran rok isporuke i da bilježi stalna kašnjenja iako je Bosna i Hercegovina još prošle godine za tu namjenu isplatila više od 10.5 miliona dolara za manje od 200.000 doza vakcina. 

Ispregovarani uslovi u Ugovoru za nabavku Sputnik V su značajno povoljniji jer se pola iznosa plaća pri najavi planirane količine doza za isporuku, a druga polovina po prijemu isporučenih doza.

Posebno iznenađuje konstatacija da je u Federaciji BiH mala zainteresiranost za Sputnik V te Vas molimo za informaciju temeljem kojih anketa je vršena ta procjena, odnosno na osnovu čega se došlo do takvog zaključka s obzirom na činjenicu da ovu vrstu vakcine do sada niko nije ni nudio građanima Federacije BiH.

S obzirom na besmisao argumentacije koja je dostavljena umjesto potpisanog Ugovora temeljem čega je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza vakcina opravdana je sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku vakcina Sputnik V te ignoriranju Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade Kantona Sarajevo i Vlade FBiH u implementaciji ugovora za nabavku vakcina sa RDIF-om potpisanog u aprilu.

Ugovor o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Ugovor o nabavci 500.000 doza Sputnik V vakcina

To potvrđuju i navodi iz Informacije o poduzetim aktivnostima u vezi potpisivanja Ugovora o nabavci vakcine Sputnik V koju ste 2.6.2021. dostavili Kabinetu premijera Federacije BiH gdje pored konstatacije da „ugovor nije u suprotnosti sa zakonima BiH te da nema pravnih smetnji da se ugovor potpiše“, navodite kako ne raspolažete sredstvima za nabavku jer su „sredstva od 14.240.000 KM, koja su već odobrena za nabavku vakcine protiv COVID-19 i evidentirana na budžetskoj poziciji Zavoda predviđena za nabavku Sinopharm vakcine“.

Prema podacima iz Vašeg dopisa 07.06.2021. godine dostavljena je konačna verzija ugovora za nabavku vakcina Sinopharm, znači deset dana nakon što smo dostavili konačnu verziju Ugovora za nabavku vakcina Sputnik V potpisanu od strane premijera Kantona Sarajevo.

Slijedom Vašeg dopisa, informirat ćemo predstavnike RDIF-a o zahtjevima koji su izneseni u Zaključku Vlade FBiH od 03.06.2021. godine te ćemo slijedom povratne informacije ocijeniti postoji li potreba za održavanjem sastanka na kojem bi se u skladu sa Vašim prijedlogom razgovaralo o daljnjim aktivnostima u pregovorima sa RDIF-om, ukoliko ih, nakon obavijesti o stavu Vlade FBiH, uopće i bude", navodi se u ugovoru koji je u posjedu naše redakcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije