Raste potrošnja na umjetnu inteligenciju: Dosegnut će 154 milijarde dolara ove godine?

0
Radiosarajevo.ba
Raste potrošnja na umjetnu inteligenciju: Dosegnut će 154 milijarde dolara ove godine?
Foto: Pexels / Umjetna inteligencija / Ilustracija

Novo predviđanje IDC-a pokazuje da će globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju, uključujući softver, hardver i usluge za sisteme usmjerene na umjetnu inteligenciju, dosegnuti 154 milijarde dolara (276 milijardi KM) u 2023. godini, što je povećanje od 26,9 posto u odnosu na iznos potrošen u 2022. godini.

Korištenje i umetanje umjetne inteligencije u širok raspon proizvoda rezultirat će ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 27 posto u razdoblju od 2022. do 2026., a očekuje se da će potrošnja na sisteme usmjerene na umjetnu inteligenciju premašiti 300 milijardi dolara (538 milijardi KM) u 2026. godini, piše ictbusiness.info.

"Kompanije koje sporo usvajaju umjetnu inteligenciju bit će zaostale – velike i male. AI se najbolje koristi u tim kompanijama za povećanje ljudskih sposobnosti, automatizaciju zadataka koji se ponavljaju, pružanje personaliziranih preporuka i donošenje odluka na temelju podataka uz brzinu i tačnost", rekao je. Mike Glennon, viši analitičar za istraživanje tržišta u IDC-ovom timu Customer Insights & Analysis.

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

"Dobavljači AI tehnologija trebaju znati koje su najveće i najbrže rastuće prilike, ali bez podataka, oni postaju samo još jedno mišljenje. IDC-ov Vodič za potrošnju AI daje temelj za marketinšku strategiju kroz sveobuhvatnu pokrivenost AI mogućnosti i daje čvrstu osnovu za tržišni fokus koji je povezan sa sposobnostima kompanijama", tvrdi Glennon.

Jedan od pokazatelja koliko će široka biti potrošnja na sisteme usmjerene na umjetnu inteligenciju tijekom sljedećih pet godina jest da će samo jedan od 36 slučajeva upotrebe umjetne inteligencije koje je identificirao IDC imati CAGR manji od 24 posto tijekom predviđenog razdoblja. Tri vodeća slučaja upotrebe umjetne inteligencije u smislu potrošnje usredotočuju se na funkcije prodaje i korisničke službe: agenti proširene korisničke službe, preporuke i proširenja prodajnog procesa te programski savjetnici i sistemi preporuka. U ova tri slučaja upotrebe bit će ulaganja iz gotovo svake industrije i zajedno će činiti više od četvrtine ukupne potrošnje AI-a u 2023.

Ostali slučajevi upotrebe koji će imati najveću potrošnju ove godine podržavaju raznolikiji skup zadataka: IT optimizacija, Prošireni sistemi obavještavanja o prijetnjama i prevencije te analiza i istraga prijevara.

Famozna aplikacija 'Sky': Znate li kako se nabavljala i koristila 'mafijaška platforma'?

Famozna aplikacija 'Sky': Znate li kako se nabavljala i koristila 'mafijaška platforma'?

Dvije industrije koje će ostvariti najveća ulaganja u umjetnu inteligenciju 2023. i kroz cijelu prognozu su bankarstvo i maloprodaja. Sljedeća najveća industrija za potrošnju AI bit će profesionalne usluge, a zatim diskretna i procesna proizvodnja. Zajedno će ovih pet industrija ove godine činiti više od polovice ukupne potrošnje na sisteme usmjerene na umjetnu inteligenciju. Najbrži rast potrošnje na umjetnu inteligenciju doći će iz medijske industrije s petogodišnjim CAGR-om od 30,2 posto. Međutim, slično kao i potrošnja u slučajevima korištenja, samo će dvije industrije u Vodiču za potrošnju imati CAGR manje od 25 posto.

"Tehnologija umjetne inteligencije nastavit će donositi osnažujuće učinke korisnicima i industrijskim sektorima. Uz podršku unaprijed obučenih velikih modela, multimodalnih i drugih tehnologija, sposobnosti umjetne inteligencije primjenjivat će se na cijeli proces proizvodnje u velikoj mjeri, promičući tehnologija od koncepta do velike primjene slijetanja, rekao je Xueqing Zhang, viši tržišni analitičar IDC-ovog odjela za istraživanje poduzeća u Kini.

"U budućnosti će i urbana pitanja na razini vlade i životna pitanja koja su usko povezana sa svima uživati u dividende koje donosi AI tehnologija i na kraju uvode AI za sve", objašnjava Zhang.

Iz geografske perspektive, Sjedinjene Države bit će najveće tržište za sisteme usmjerene na umjetnu inteligenciju, na koje će se odnositi više od 50 posto ukupne potrošnje na umjetnu inteligenciju u cijelom svijetu tijekom predviđanja. Zapadna će Europa činiti više od 20 posto svjetske IT potrošnje uz petogodišnji CAGR od 30,0 posto, što je jedna od najbržih stopa rasta u predviđenom razdoblju. Narodna Republika Kina bit će treće najveće tržište umjetne inteligencije s najsporijom stopom rasta (20,6 posto CAGR).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije