Famozna aplikacija 'Sky': Znate li kako se nabavljala i koristila 'mafijaška platforma'?

0
Radiosarajevo.ba
Famozna aplikacija 'Sky': Znate li kako se nabavljala i koristila 'mafijaška platforma'?
Foto: Youtube / Sky aplikacija

Platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona pod nazivom 'Sky Ecc' služila je godinama za dogovaranje velikih kriminalnih poslova sa drogom, ubistvima i ostalim krivičnim djelima širom svijeta.

Sky Ecc ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene modele koji podržavaju takav sistem funkcionisanja a to su: iPhone, BlackBerry i Google Pixel modeli.

"Aplikaciju Sky Ecc najčešće koriste kriminalci i mafijaši širom svijeta. Osobe iz kriminogenih sfera vjeruju da pomoću nje nesmetano mogu da šalju poruke u vezi sa svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti iza rešetaka. Priča se i da se preko nje dopisuju biznismeni kako bi dogovarali poslove", rekao je dr. Miloš Jovanović, IT stručnjak i predsjednik OpenLink Grupe.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Pristup korištenju ove aplikacije se plaća, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti a u ponudi su paketi od tri mjeseca, pola godine ili godinu dana.

Cijene licence se kreću od 600 eura (1.175 KM) do 2.200 eura (4.309 KM).

Uhapšeni u akciji "Overdose" dovedeni u prostorije MUP-a: Do sada privedene tri osobe

Uhapšeni u akciji "Overdose" dovedeni u prostorije MUP-a: Do sada privedene tri osobe

"Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahtjeve sigurnosti i pristupi zatvorenoj Sky mreži. Kada dobijete uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu", objašnjava dr Jovanović.

Dodaje da instalacija traje 5-10 minuta i nakon toga aplikacija je spremna za korištenje.

Poenta Sky Ecc platforme je u tome što je ona pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima.

Sky ima enkripciju toliko jaku da čak i proizvođači tvrde da ne mogu da dekriptuju poruke.

Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi Sky Ecc, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Korisnik koji ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.

Na zvaničnoj internet-stranici Sky Ecc platforme, bio je prikazan spektar nekih od najzanimljivijih opcija koje nudi. Najbitnije kriminalcima, bar po mišljenju stručnjaka, bile su opcije: samouništavajuće poruke, lažna lozinka, tajni režim rada i App Container.

Detalji sa ročišta Dijani Kajmaković: Povjerljive podatke iz Skyja je krila u sefu?

Detalji sa ročišta Dijani Kajmaković: Povjerljive podatke iz Skyja je krila u sefu?

Samouništavajuće poruke

Ukoliko korisnik želi da se neke poruke same od sebe obrišu nakon što ste ih poslali, to je bila jedna od dostupnih opcija.

Važno je samo da korisnik podesi poslije koliko vremena će se one 'samouništiti'.

Lažna lozinka

Tvorci aplikacije su i na ovo mislili – funkcija 'lažne lozinke' ('Duress Password') omogućava vam da postavite šifru koju ćete iskoristiti onda kada vas neko prisili da otključate Sky Ecc.

Kada se ova lozinka unese, briše se sama aplikacija, kao i svi podaci, a centralni sistem Sky Ecc dobija obavještenje da je vaš uređaj ugrožen.

Tajni režim rada

Sky Ecc aplikacija može da se 'zamaskira' u kalkulator na vašem telefonu. Kada uključite tajni režim rada, izgledat će kao i bilo koji drugi običan kalkulator.

Da biste se vratili nazad u aplikaciju sa svim njenim funkcijama, neophodno je da ukucate lozinku.

App Container

Sve u aplikaciji zahtijeva provjeru autentičnosti uz APN, što znači da niko ne može 'na silu' da uđe u vaše poruke i pristupi podacima.

Navodi se i da Sky Ecc ništa ne čuva u memoriji uređaja, kao i da sama aplikacija nema nikakvu vezu sa niti pristup memoriji.

Šta je 521-bitna ECC enkripcija?

'ECC' je akronim za 'Eliptičnu zakrivljenu kriptografiju' (Elyptic Curve Cryptography). U pitanju je poseban način asimetrične ekripcije (šifrovanja) poruka, tako da niko do njih ne može da dođe u slučaju da presretne komunikaciju. Najbolje bi bilo da ovo prikažemo slikovito, u nekoliko etapa, na primjeru 'otvorene kutije'.

  • Primalac poruke šalje 'otvorenu kutiju'
  • Zadržava dio ključa od 'kutije'
  • Pošiljalac poruke ubacuje poruku u 'kutiju' i zaključava je svojim dijelom ključa
  • Primalac poruke otvara nazad 'kutiju' svojim dijelom ključa
Čelnici SIPA-e i VSTV-a komentirali danas famozne aplikacije 'Sky' i 'Anom'

Čelnici SIPA-e i VSTV-a komentirali danas famozne aplikacije 'Sky' i 'Anom'

Način zaštite poruka koji je koristila Sky Ecc je poseban po tome što su "ključevi" poruka kraći, odnosno imaju manje karaktera, a jednako su jaki kao i drugi načini enkripcije.

Zahvaljujući toj metodi enkripcije, poruke su mogle da se šalju i primaju velikom brzinom, a teže ih je bilo dekriptovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije