Čelnici SIPA-e i VSTV-a komentirali danas famozne aplikacije 'Sky' i 'Anom'

0
Fena
Čelnici SIPA-e i VSTV-a komentirali danas famozne aplikacije 'Sky' i 'Anom'
Foto: MIA / Sky i Anom aplikacije

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija kazao je danas na šestoj godišnjoj konferenciji Prvosudnog foruma za BiH da se svi predmeti pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem "Sky" i "Anom" aplikacija nalaze u fazi istrage.

Kako je naveo, ni u jednom predmetu nije podignuta optužnica, ali vjeruje da se na prve optužnice koje proizilaze iz informacija prikupljenih iz navedenih aplikacija neće dugo čekati.

Istaknuo je da agencije za provođenje zakona i tužilaštva za ove predmete moraju odvojiti dovoljan broj stručnih osoba koje su u stanju na profesionalan način obaviti posao.

Skandal sa lažnim diplomama u BiH: Sedam hapšenja, potjernica za Messinom

Skandal sa lažnim diplomama u BiH: Sedam hapšenja, potjernica za Messinom

Šta je aplikacija "Sky" koju koriste kriminalci širom svijeta

Šta je aplikacija "Sky" koju koriste kriminalci širom svijeta

Napomenuo je da niko nije rekao da je korištenje dokaza pribavljenih putem aplikacija nezakonito: "To niko nije rekao. Samo moramo voditi računa da se obezbijedi da dokazi koji potiču iz tih aplikacija budu zakoniti. Siguran sam da će jedan od argumenata odbrana biti isticanje prigovora nezakonistosti dokaza. Nažalost, nekada se desi da zbog toga predmet padne na ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava. Moramo učiniti sve da obezbijedimo zakonitost pribavljanja ovakvih dokaza kako bi se obračunali s kriminalom u BiH."

Osvrnuo se i na slučaj tužiteljice Dijane Kajmaković: "Slučaj se još uvijek nalazi u predistražnoj fazi tako da ne bih ništa prejudicirao, ali svaka informacija da se nosilac pravosudne funkcije spominje u negativnom kontekstu, a posebno kontekstu izvršenja krivičnih djela, narušava ugled pravosuđa. S druge strane, dobro je da je pravosuđe spremno da se s takvim stvarima uhvati u koštac. Nemam dileme da takve procese moramo iznijeti do kraja."

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum ističe da sve informacije prikupljene putem interneta, sigurnosne agencije potkrepljuju prikupljanjem objektivnih dokaza.

"Svaki slučaj na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom, potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze", rekao je Ćulum.

Panika među bh. policajcima: Sky aplikacija otkrila da su sarađivali s kriminalcima

Panika među bh. policajcima: Sky aplikacija otkrila da su sarađivali s kriminalcima

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja, gonjenja i presuđenja.

Šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini, o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu, međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije