Sky i Anom apilkacije razbile još jednu kriminalnu grupu: Krijumčarili i po 100 kilograma marihuane

0
Fena
Sky i Anom apilkacije razbile još jednu kriminalnu grupu: Krijumčarili i po 100 kilograma marihuane
Foto: Arhiv / SIPA / Ilustracija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Sako Bibića (49) iz Skoplja, državljanina BiH i Sjevrne Makedonije, Eldara Hujića (43) iz Sarajevu, državljanina BiH, Admira Halimanovića (36) iz Sarajeva, državljanina BiH, Alema Zukića (31) iz Sarajeva, državljanina BiH i Đoke Komara (29) iz Nikšića, državljanina BiH i Crne Gore.

Optuženi se terete da su od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više krivičnih djela, postali pripadnici skupine za organizirani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili krivična djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranja novca.

U optužnici se navodi da su pomenute osobe, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija Sky i Anom, dogovarali realizaciju izvršenja krivičnih djela, te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina marihuane - skanka, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila te tako vršili pranje novca.

Takmičar kviza 'Joker' briljirao i otišao kući s 10.000 KM

Takmičar kviza 'Joker' briljirao i otišao kući s 10.000 KM

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM.

Navode optužnice Tužilađštvo će dokazivat pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije