Prema Zemlji ide misteriozni objekt - naučnici smatraju da nam stiže "novi Mjesec"

0
Radiosarajevo.ba
Prema Zemlji ide misteriozni objekt - naučnici smatraju da nam stiže "novi Mjesec"
Foto: Futurism / Ilustracija

Misteriozni objekt na putu je prema našoj planeti, no, iako ne predstavlja apsolutno nikakvu prijetnju za Zemlju, vjerovatno će biti zarobljen u našoj orbiti i postati najnoviji "mini Mjesec".

Ako se to zaista desi, objekt imena 2020 SO, postat će tek treći potvrđeni mini Mjesec koji boravi u Zemljinoj orbiti.

Kao i prethodna dva mala mjeseca, 2020 SO je klaisificiran kao asteroid, no postoje neki dokazi koji navode da bi ovo mogao biti i davno izgubljeni komad ljudskog, svemirskog otpada koji se konačno "vraća kući". 

Navodno je dio rakete koja je lansirala mjesečev lander Surveyor 2 tokom neuspješne misije 1966. godine. Objekt je, tvrde naučnici, prave veličine, a i putuje mnogo sporije od asteroida. 

"Čini se da je brzina veliki pokazatelj o čemu je riječ", rekla je svemirska arheologinja Univerziteta Flinders Alice Gorman

Što god ovo bilo, ovaj posjetitelj neće biti s nama predugo. Trenutne projekcije pokazuju da će biti zarobljen u orbiti od 15. oktobra ove godine do maja 2021, a tada će još jednom odletjeti u svemir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije