Problemi u svemiru: Iz ISS-a i dalje izlazi zrak, niko ne može locirati problem

Radiosarajevo.ba
Problemi u svemiru: Iz ISS-a i dalje izlazi zrak, niko ne može locirati problem
Foto: NASA / satelit

Mala količina zraka uvijek "curi" iz Međunarodne svemirske stanice - no ni blizu količine koja sada istječe. Situacija je vrlo ozbiljna.

Naime, zvaničnici su još prošlog septembra uočili da zrak negdje "izlazi", no nisu se brinuli jer curenje nije bilo značajno. Ipak, proteklih dana, curenje se povećalo na nivo koji je zabrinuo NASA-u, koja je 20. augusta objavila kako tri astronauta, NASA-in Chris Cassidy i kosmonauti Roscosmosa Anatoly Ivanishin i Ivan Vagner – počinju lov na problem. 

Ipak, zabrinutost raste, jer "rupa" još nije locirana, priznao je glasnogovornik NASA-e Daniel Huot. Već su pregledali većinu modula - svi su u redu, a finalni izvještaj o pregledu ISS-a trebao bi biti gotov u narednim danima. Ako se i tada ne locira problem, morat će izraditi novi akcioni plan. 

Kada na ISS-u "iscuri" malo zraka, on se lako zamijeni tako što se na stanicu lansiraju veliki spremnici, pod visokim tlakom, napunjeni dušikom i kisikom. Ipak, ti spremnici ne mogu moći nadomjestiti zrak dovoljno brzo ako se ovo "curenje" dodatno poveća.

No, zvaničnici smatraju da, zasad, ne treba suviše brinuti.

Ukoliko se situacija pogorša, ekipa s ISS-a može se vratiti na Zemlju s letjelicom Soyuz MS-16, koja je "parkirana" na stanici. Manje ekstremni scenarij bio bi da ekipa zatvori modul u kojem se nalazi rupa. 

A, ovo nije prvi problem s curenjem na ISS-u.

Npr, u augustu 2018, otkrivena je rupa (dva milimetra) na ruskoj letjelici Soyuz MS-09. Rupa je nastala greškom u proizvodnji, no šokantno je bilo to što je ustanovljeno da je neko znao za tu rupu i pokušao ju je začepiti - bojom...naravno, boja se odvojila čim je Soyuz lansiran prema ISS-u. 

Roscosmos je odbio dati više detalja o ovom incidentu. 

"Znamo tačno šta se dogodilo, ali ništa vam nećemo reći", kazao je tada šef ove ruske agencije, Dmitry Rogozin.

Keith Crowing iz NASA-e kazao je potom da je ova tajnost Roscosmosa vjerovatno bila uzrokovana - stidom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije