Veliki uspjeh za SpaceX: Zmaj se spojio ISS-om

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh za SpaceX: Zmaj se spojio ISS-om
Foto: Screenshot / SpaceX

Letjelica Crew Dragon (Zmaj, eng.) u kojoj su sjedila dva NASA-ina astronauta Robert Behnken i Douglas Hurley (svijet im je već dao nadimke - Bob i Doug u svemiru), spojena je s Međunarodnom stanicom mir (ISS).

Raketa za historiju, Falcon 9, koja je na sebi imala Zmaja, lansirana je sinoć u 21.22 po našem vremenu, iz svemirskog centra na Floridi.

Astronauti na stanici trebaju ostati 110 dana, a onda se s letjelicom Crew Dragon vratiti kroz atmosferu Zemlje i sigurno spustiti kući, kod obale Floride.

Let će ući u historiju čovječanstva kao prvo komercijalno lansiranje na planeti - Zmaj je letjelica koju je stvorila kompanija milijardera, tech mogula Elona Muska, SpaceX i koju su lansirali u saradnji s NASA-om.

Elon Musk, kojeg još i nazivaju "stvarni Tony Stark", sinoć nije mogao kriti emocije.

"Teško je govoriti", počeo je, podsjetivši da 18 godina radi za ovaj trenutak.

"Teško mi je da vjerujem da se dogodilo, teško mi je da pojmim. Ne znam kakve su mi emocije u ovom trenutku", rekao je "Iron-Man".

Poručio je kako se nada da je ovo prvi korak na putu prema civilizaciji na Marsu, prema multiplanetarnom životu, bazi na Mjeseci i proširenju van granica Zemlje.

Ipak, naglasio je kako lansiranje nije bila pobjeda - povratak astronauta mnogo je opasniji od lansiranja.

Podsjetimo da je prvo polijetanje, zakazano u srijedu, bilo otkazano zbog lošeg vremena, tj. "zbog velike količine elektriciteta u zraku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije