Astronaut sa ISS-a objavio snimak: Pet nepoznatih objekata leti iznad zemlje

Radiosarajevo.ba
Astronaut sa ISS-a objavio snimak: Pet nepoznatih objekata leti iznad zemlje
PrtScr / Snimak iz ISS-a

Ivan Vagner stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu 9. aprila svemirskom letjelicom Sojuz MS-19.

Ruski astronaut Ivan Vagner koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici podijelio je video-snimak polarne svjetlosti nad Antarktikom na kom se vidi nekoliko nepoznatih objekata koji lete kroz svemir.

U snimku od 60 sekundi kog je Vagner objavio na svom Twitter profilu u srijedu vidi se najmanje pet misterioznih predmeta kako izlaze iz mraka i polako se kreću u prostoru prije nego što potpuno nestanu.

"U videu ćete vidjeti nešto drugo, ne samo polarnu svjetlost. Za 9-12 sekundi, pojavljuje se pet objekata koji lete uporedo, na istim rastojanjima. Šta mislite da su? Meteori, sateliti ili...", tvitovao je astronaut.

On je dodao da su snimci poslati rukovodstvu ruske svemirske agencije Roskosmos, kao i vodećem naučnom centru za rakete i svemirske letjelice u zemlji i Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka radi "dalje analize".

Nekoliko korisnika Twittera u međuvremenu je nagovijestilo da "zadivljujući" video nije snimio ništa drugo nego novu seriju "Starlink" satelita koje je u utorak lansirao "Spejs iks" Ilona Maska.

"Starlink" je satelitska mreža sljedeće generacije koja može da pruži stanovnicima Zemlje širokopojasni pristup internetu. Realizacija projekta počela je u februaru 2018. godine "Space X" planira da u svemir pošalje oko 12.000 takvih satelita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije