Misteriozni radio signal iz svemira opet se "probudio"

Radiosarajevo.ba
Misteriozni radio signal iz svemira opet se "probudio"
Foto: Science Alert / FRB's

Ranije ove godine, astronomi su objavili uzbudljivo otkriće - misteriozni brzi radio signal (fast radio burst - FRB, eng.) imena FRB 121102, koji do naše planete dolazi iz udaljenog dijela svemira, ponavlja se ciklično, po ustaljenoj šemi, za razliku od svih drugih uočenih FRB-ova.

Naime, 67 dana signala nema. Onda se ponovo budi i šalje nam signale nekih 90 dana, pa onda opet 67 dana tišine, 90 dana signala i slično. 

Brzi radio signali izuzetno su tajanstveni, teško ih je uočiti jer se ne ponavljaju i stoga je prilično uzbudljivo što se ovaj "izvor" ponovo upalio i to tačno na vrijeme - kako su naučnici i predvidjeli.

Brzo podsjećanje: brzi radio signali su, kao što ime sugerira, "rafali" radio talasa koji su vrlo brzi, dugi samo nekoliko milisekundi, a dolaze iz galaksija udaljenih milione do milijarde svjetlosnih godina. Ali, izuzetno su snažni; u tim milisekundama oslobađaju energije kao stotine miliona zvijezda kao što je naše Sunce.

U većini slučajeva, upale se samo jednom i više ih nikad ne vidimo - zbog čega je nemoguće predvidjeti ih. Također, ne znamo uopšte šta ih uzrokuje - pojedine studije sugeriraju da se radi o vrstama neutronskih zvijezda, koje su zovu magnetari

No, ovaj koji se ponavlja, mogao bi biti ključ rješenja ove misterije - ako ništa zbog toga što ga možemo pratiti. Ovaj FRB najslavniji je - otkriven je 2012. i zbog svoje aktivnosti uvijek je na radaru astronoma. Nalazi se u regiji u kojoj se formiraju zvijezde, u patuljastoj galaksiji koja je od nas udaljena tri milijarde svjetlosnih godina. 

Ovaj FRB bi mogao biti aktivan do 31. augusta ili 9. septembra ove godine - ako FRB ne "ispoštuje ovaj rok", to sugerira da on nije ono što pretpostavljamo da jeste... pojedini su ubijeđeni da nam druga vanzemaljska civilizacija pokušava poslati poruku?!

Upućen je poziv svim radio opservatorijama da se uključe u praćenje ovog FRB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije