NASA će zabiti letjelicu u asteroid u misiji da spriječe budući armagedon

2
Radiosarajevo.ba
NASA će zabiti letjelicu u asteroid u misiji da spriječe budući armagedon
Foto: NASA / Ilustracija

U srijedu će NASA pokrenuti misiju namjernog udaranja svemirske letjelice u asteroid kako bi pokušala promijeniti njegovu putanju i orbitu – bit će to prvi put da se čovječanstvo miješa u gravitacijski ples Sunčevog sistema.

Cilj je testirati planetarni odbrambeni sistem koji bi nam mogao pomoći da ne odemo istim putem kao dinosauri i pružiti nam prve, stvarne podatke o tome šta bi bilo potrebno da se asteroid koji izaziva armagedon "skloni" s puta ka Zemlji.

Naš planet je stalno bombardiran malim stijenama iz svemira, ali one obično izgore ili se raspadnu mnogo prije nego što udare o tlo. Međutim, s vremena na vrijeme nešto dovoljno veliko da napravi značajnu štetu udari o tlo.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Smatra se da je prije otprilike 66 miliona godina jedan takav sudar okončao vladavinu dinosaura, izbacivši ogromne količine prašine i krhotina u gornju atmosferu, što je zaklonilo Sunce i uzrokovalo kolaps lanaca ishrane. Jednog dana, nešto slično moglo bi okončati i vladavinu čovječanstva - osim ako ne nađemo način da ga skrenemo sa, po nas, smrtonosnog puta.

NASA-ina misija Double Asteroid Redirection Test (Dart) prvi je pokušaj testiranja je li takvo skretanje asteroida realna strategija: istraživat će se može li letjelica autonomno navigirati do ciljanog asteroida i namjerno se sudariti s njim.

"Ovo je prvi korak u stvarnom isprobavanju načina sprječavanja udara svemirskih objekata u Zemlju", rekao je Jay Tate, direktor Nacionalnog informacijskog centra za objekte blizu Zemlje u Knightonu u Powysu u Walesu. "Ako uspije, to bi bila velika stvar, jer bi to dokazalo da imamo tehničku sposobnost da se zaštitimo."

Svemirska letjelica Dart od 610 kg trebala bi poletjeti iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji na raketi SpaceX Falcon 9 u srijedu oko 7.21 po našem vremenu. Njegov cilj je sistem Didymos - bezopasni par asteroida koji se sastoji od 163-metarskog "mjesečevog" asteroida nazvanog Dimorphos koji kruži oko većeg asteroida od 780 metara zvanog Didymos - prema grčkom "blizanac".

Dok kruže oko Sunca, ovi asteroidi povremeno prolaze relativno blizu Zemlje. Plan je da se letjelica sruši u Dimorphos kada asteroidni sistem bude najbliži između 26. septembra i 1. oktobra 2022. U novembru 2024, letjelica Hera Europske svemirske agencije posjetit će sustav Didymos i provesti daljnju analizu posljedica ove nebeske igre snukera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije