Lucy / NASA lansirala letjelicu prema Jupiterovim asteroidima

16. 10. 2021. u 22:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američka svemirska agencija NASA lansirala je 16. oktobra u svemir svemirsku letjelicu koja treba proučiti trojanske asteroide u orbiti Jupitera.

Lovkinja na asteroide Lucy je po lansiranju iz Cape Canaverala na Floridi započeo dvanaest godina dugo putovanje koje treba pružiti bolje razumijevanje nastanka Sunčevog sistema.

Svemirska letjelica će oko 2025. da proleti pored prvog asteroida, nazvanog Donald Johanson, koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Zatim će krajem ove decenije proletjeti pored još pet asteroida i napokon 2033. pored još dva, svaki put na udaljenosti manjoj od 600 milja. Među asteroidima, najveći ima prečnik od oko 113 km.

Oko 7.000 poznatih trojanskih asteroida kruže oko Sunca u dvije grupe, jedna prije Jupitera, druga poslije njega. Naučnici žele proučiti njihov sastav i preciznu gustinu, masu i zapreminu.

Lucy je dobila ime po 3,2 miliona godina starim skeletnim ostacima ljudskog pretka koji su pronađeni u Etiopiji prije skoro pola vijeka.

Misija će tokom svih 12 godina lova na asteroide koštati 981 milion dolara.

Sve možete pratiti na linku ovdje:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: NASA Lucy svemir

NEMA KOMENTARA