Pogledajte kako 3D štampač printa kuću na dva sprata

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako 3D štampač printa kuću na dva sprata
PrtScr / Kuća ima 91 kvadrat

Najveći europski 3D štampač, upravo je isprintao kompletnu kuću i to na dva sprata.

Riječ je o projektu belgijske kompanije za održivo građevinarstvo Kamp C. 

Kako su istakli, ovo je najveća kuća isprintana u jednom dijelu, u historiji čovječanstva.

Printer, veličine 10 puta 10 metara radi baš kao i njegovi manji rođaci - s tim što ovaj koristi specijalnu mješavinu betona kako bi printao sloj po sloj.  Ovaj proces ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na konvencionalnu gradnju: brži je, manje se materijala koristi, a značajno su manji i troškovi gradnje. 

"Snaga ovog materijala je tri puta veća nego kod konvencionalne cigle", govori projekt menadžerica Marijke Aerts. “Osim vlakana u betonu, armirana žičana mreža se malo koristi. Kao rezultat korištene tehnologije, oplate su bile suvišne, što je uštedjelo približno šezdeset posto na materijalu, vremenu i proračunu."

Dvospratna kuća površine 91 kvadratni metar još je uvijek više demonstracija nego stambena zgrada, ali je tehnički dovoljno velika i ima čak i održive sadržaje, poput solarnih panela i podnog grijanja.

"Printanje ove zgrade još uvijek je 'samo' izjava", rekao je Emiel Ascione, voditelj projekta. "Željeli smo građevinskoj industriji samo pokazati pristupačnost i potencijal ove tehnike."

Pogledajte ovo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije