Ove subote pored Zemlje će, bliže od Mjeseca, proći 70-metarski asteroid

0
Radiosarajevo.ba
Ove subote pored Zemlje će, bliže od Mjeseca, proći 70-metarski asteroid
Foto: Pixabay / Asteroid - ilustracija

Novootkriveni asteroid proći će pored našeg planeta na udaljenosti od oko 160.000 kilometara, što je za asteroid te veličine rijetka pojava, kakva se događa jednom u deset godina.

Srediom januara otkriven je asteroid 2023 DZ2, iz skupine Apollo, izvorno procijenjenog promjera između 40 i 100 metara, pa je odmah klasificiran kao objekt u blizini Zemlje, koji predstavlja malu opasnost za naš planet. Ipak, on će proletjeti pored nas ove subote, 25. marta, i to na udaljenosti od oko 175.000 kilometara, što je manje od pola udaljenosti do našeg prirodnog satelita, Mjeseca.

Kada su, ove srijede, astronomi prikupili dovoljno podataka o putanji ovog asteroida, uklonili su ga s liste potencijalno opasnih, ali priliku za njegovo promatranje ovoga vikenda ipak neće propustiti. Tek se jednom u desetak godina dogodi da ovako velik asteroid nađe tako blizu Zemlje.

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Uslijed toga prividna magnituda doći će mu do razine od oko 9,9, što znači da neće biti vidljiv golim okom, ali bi mogao biti vidljiv boljim dalekozorima. Teleskopi će, pak, u nebo biti usmjereni ovih dana i prikupljat će podatke o ovom komadu svemirskog materijala. Osim profesionalnih zvjezdarnica, 2023 DZ2 moći će vjerovatno opaziti i oni s nešto boljim amaterskim teleskopima, prenosi Bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije