NASA predstavila prototip novog svemirskog odijela za Mjesec

0
FENA
NASA predstavila prototip novog svemirskog odijela za Mjesec
Foto: Twitter / Odijelo Axiom Space-a i NASA-e

Američka svemirska agencija NASA predstavila je u srijedu 15. marta u Svemirskom centru Johnson u Houstonu u Teksasu javnosti prototip novog svemirskog odijela za astronaute koji će putovati i hodati po Mjesecu.

U suradnji s NASA-om odijelo je razvila privatna kompanija Axiom Space.

Nova lunarna odjeća ima veću fleksibilnost i toplinsku zaštitu od one koju su nosili astronauti Apolla, koji su prvi hodali Mjesecom prije više od 50 godina.

Ovo su grupe za EURO 2024: Poznati su protivnici Zmajeva ukoliko "preživimo" utakmice baraža

Ovo su grupe za EURO 2024: Poznati su protivnici Zmajeva ukoliko "preživimo" utakmice baraža

Odijelo je pod pritiskom i ima više slojeva zaštite, ruksak sa sistemima za održavanje života te svjetla i video kameru postavljenu na vrhu kacige.

NASA želi vratiti Amerikance na Mjesec programom Artemis krajem 2025.

Posljednja misija programa Apollo završena je 1972. Sa Mjeseca NASA planira putovanje na Mars.

Axiom Space dobio je 228,5 miliona dolara (421 milion KM) za dizajn odjevnog predmeta. Glavni inženjer Axiom Spacea Jim Stein prošetao je pozornicom u odijelu u srijedu kako bi pokazao koliko kretanja dopušta.

Uveo je odijelo u crnoj boji, no konačna verzija će biti bijela, poput one koju su nosili astronauti Apolla. Bijelo odlijelo će se koristiti zbog refleksije sunčeve svjetlosti, budući da Mjesec nema zaštitnu atmosferu kao Zemlja.

U ruksaku se nalazi oprema koja astronautu omogućuje preživljavanje, slično kao i roniocima. S novim odijelom moći će se neprestano hodati po Mjesecu do osam sati.

Izolacijski sloj od raznih tkanina štiti astronaute od velikih temperaturnih oscilacija na Mjesecu, a vanjski sloj je dizajniran da se odupre prašini i kamenju koje može letjeti okolo.

"Nismo imali novo odijelo od onog koje smo dizajnirali za rakete i još uvijek se koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a prošlo je 40 godina", rekla je direktorica Johnson Space Centera Vanessa Wyche.

NASA će 3. aprila objaviti imena četiri astronauta za misiju Artemis II. Prva misija Artemis završena je u decembru kada se kapsula Orion bez ljudske posade sigurno vratila na Zemlju nakon 25-dnevnog putovanja oko Mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije