Japanci nude izlet "u svemir". Putovanje do 25 kilometara uz pomoću balona i posebne kapsule

0
Radiosarajevo.ba
Japanci nude izlet "u svemir". Putovanje do 25 kilometara uz pomoću balona i posebne kapsule
Foto: Twitter / Let balonom će putnike podići do 25 kilometara

Iako ga oglašavaju kao svemirski turizam, let balonom će putnike podići do oko 25 kilometara iznad Zemlje, dakle samo u stratosferu, odakle će ipak imati dobar pogled.

Japanski startup Iwaya Giken, smješten u gradu Sapporo, najavio je kako će uskoro omogućiti "svemirski turizam" za običnog čovjeka.

Njihovom tehnologijom, putovanje u stratosferu bit će značajno jeftiniji nego što je to danas, pa će ga moći priuštiti većina zaljubljenika u svemir, a ne samo milioneri.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Ideja je turiste smjestiti u hermetički zatvorenu kapsulu, objesiti je na balon punjen helijumom, pa njega potom podići na visinu od oko 25 kilometara, odnosno u stratosferu.

Cijela ta letjelica i gotovo svi dijelovi mogu se iskorištavati više puta, što će smanjiti trošak lansiranja.

Tehnologija koju su razvili omogućit će da balon ostane unutar japanskog zračnog prostora.

Prošloga ljeta testnom kapsulom su kontrolirano dostigli do visine od 23 kilometra i sretno ga vratili na tlo, a ove godine planiraju i prvi probni let sa ljudskom posadom. 

Kapsula cilindričnog oblika, promjera oko 1,5 metar, može primiti dvoje ljudi – po jednog pilota i putnika. Polijetala bi iz zračne baze na otoku Hokkaido, dva sata provela u usponu do ciljanih 25 kilometara visine, pa tamo ostala još oko jednog sata.

Putovanje nazad trajalo bi dodatnih sat vremena. Tokom putovanja turisti bi imali dobar pogled, kroz staklene stijene kabine, kako na Zemlju tako i na nebo.

Aranžmane će, kažu, nuditi u saradnji s jednom japanskom turističkom agencijom. Početna cijena leta će biti oko 180.000 dolara (oko 330.000 KM), s ciljem da vrlo brzo padne na samo nekoliko desetaka hiljada dolara, navodi portal Bug.

"Sigurno je, ekonomično i nježno za ljude", opisuje stratosfersko putovanje direktor ovog startupa, Keisuke Iwaya, koji na projektu radi od 2012. godine.

"Nadamo se da će svemirska putovanja balonom ubuduće biti moguća i po cijeni od oko 7.500 dolara (13.500 KM)", dodao je Iwaya.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije