Poklonila ga nam Indija: Bosna i Hercegovina će uskoro lansirati satelit u svemir!

3
Radiosarajevo.ba
Poklonila ga nam Indija: Bosna i Hercegovina će uskoro lansirati satelit u svemir!
Foto: Nezavisne / CERIT-ov satelit

Zahvaljujući entuzijazmu volontera CERIT-a, Bosna i Hercegovina bi do polovine 2023. godine trebala da lansira svoj prvi satelit u svemir. Satelit je poklon Indijske svemirske agencije za Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope čije je sjedište u BiH.

"Do polovine ove godine, pošto smo potpisali strateško partnerstvo sa Indijskom svemirskom agencijom, planiramo da lansiramo satelit. Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina nezavisnosti Indije. Oni planiraju da tada lansiraju 75 satelita, tačnije tri rakete po 25 satelita, među kojima će biti i naš", najavio je Anes Hadžiomerović, rukovodilac Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

Lansiranjem prvog satelita sa ovog prostora u svemir, region zapadnog Balkana će konačno ući na mapu razvoja svemirskog programa svijeta.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Inače, Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (CERIT) dio je Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA), koju još čine organizacije iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. CERIT će predsjedavati ovom organizacijom u naredne četiri godine, jer je Upravni odbor SESA odredio da će sjedište biti u BiH.

Prema njegovim riječima, osnivanje jugoistočne svemirske asocijacije bila je jedna od najboljih odluka koju su mogli donijeti. "Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari. Korist je za ekonomiju, nova radna mjesta, prosperitet", kaže Hadžiomerović.

On je istakao da je po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija neophodnih za osvajanje i iskorištavanje svemira Bosna i Hercegovina daleko od najbogatijih zemalja svijeta, što ovaj pothvat čini još značajnijim.

Posebna misija: Crteži mališana iz BiH idu u svemir

Posebna misija: Crteži mališana iz BiH idu u svemir

"Mi i dalje ovo radimo volonterski. Pojedinačno mi nismo toliko jaki da sami možemo parirati NASA, ESA, Indijskoj svemirskoj agenciji, ali zajednički rad i dijeljenje onoga što imamo ovdje vrlo je značajno. Imamo u planu da se širimo ka Mađarskoj, Rumuniji, a imamo informacije da žele da se pridruže i Grčka i Albanija", istakao je Hadžiomerović.

On je naglasio da da im je želja da se u njihov rad uključe i premijeri i vlade svih država koje su članice SESA, a da su oko podrške razgovarali i sa ambasadorom SAD u BiH. Istakao je da su do sada najkonkretnija obećanja došla iz crnogorske vlade, pišu Nezavisne.

"Dajte nam uslove i gledajte čudo. Zamislite koliko ovo volimo kada sve radimo besplatno. Još imamo entuzijazam za ovo", dodao je Hadžiomerović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije