Osnovana Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope, a BiH ima svoje predstavnike

1
Radiosarajevo.ba
Osnovana Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope, a BiH ima svoje predstavnike
SESA / Plakat Asocijacije

Dok je svijet zahvaćen velikim krizama, na našim prostorima u toku je skupljanje snaga.

Višegodišnja regionalna težnja za udruživanjem konačno je realizovana 27. juna osnivanjem SESA – Southeast European Space Association (Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope) - koja je 1. jula već imala prvi radni zajednički sastanak, a 10. jula definisala i zajedničku strategiju delovanja i počela s njenom realizacijom.

Ovu asocijaciju čine ispred Bosne i Hercegovine CERIT - Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara Anes Hadžiomerović, Deni Ajanić, Armin Đidelija kao i Sanel Babić (USA - United Launch Alliance), ispred Srbije Komiteta za razvoj svemirskog programa (CSPD) Dušan Radosavljević i Ivana Radojičić, ispred Crne Gore Montenegro space Research iz Podgorice Nikola Perović, Nina Drakulić i Filip Jovanović, ispred Hrvatske Adriatic Aerospace Association iz Zagreba Slobodan Danko Bosanac i Danko Kočić, te ispred Sjeverne Makedonije Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja Alen Kuljevan, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja.

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Cilj je, kako kažu razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu, za opšte dobro.

Hoće li moćni teleskop Webb otkriti planet na kojem bi mogao biti život?

Hoće li moćni teleskop Webb otkriti planet na kojem bi mogao biti život?

Tako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association - ITCA) zajedno krajem ove godine sa Indijskom Svemirskim Agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit.

Do sada su, ističu u SESA, sve države-članice radile samostalno.

"Shvatili su, ipak, da zajedno mogu mnogo više, da pojedinačna postignuća nisu dovoljno brza i da zajedno mogu da postignu i više i za mnogo kraće vreme, kako bi građani regiona što pre osjetili benefite saradnje i upotrebe svemirske tehnologije. Ova inicijativa u međunarodnim krugovima naišla je na ozbiljno odobravanje. Na prvom mjestu iz Indije, koja će u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti lansirati u svemir 75 satelita, od kojih će jedan biti SESA-in.

Satelit će tako nositi logo SESA, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Iz CERIT-a ističu da su ponosani na izvrsnu saradnju sa Sanelom Babićem, koji je pokazao nesebičnu želju da pomogne tim iz BiH sa svojim znanjem i iskustvom, inače raketnim naučnikom iz USA koji je zaposlen u United Launch Alliance (ULA). Također, Sanel je sa Patriotski Fenjer Fond-om, na čijem je čelu, prošle godine pomogao prvake na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover sa 3in1 - 3D printerom, laserskim graverom i CNC glodalicom.

Sa srbijanske strane, najvažniji projekat je onaj vezan za satelitsko nadgledanje površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom (ISRO) i Rusijom (Roskosmos), dok Hrvatska organizacija ima blisku saradnju s evropskom svemirskom agencijom (ESA), kao i s Kineskom nacinalnom svemirskom administracijom (CNSA). Crnogorska organizacija sjajno sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. Makedonska NAVIA visoko rangirana u razvoju tehnologije za dronove.

Mnogi od članova iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije imaju bazu propelantne proizvodnje za raketno modelarstvo, kao i dugotrajne naučne i lične kontakte s istaknutim članovima svjetske svemirske naučne i praktičarske, modelarne, zajednice, i te veze će pomoći novouspostavljenoj asocijaciji Jugoistočne Evrope da brže i lakše iskorači u svemir.

Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje onih koji će koračati. CERIT će krenuti sa razvojem "CanSat" projekta, tj. raketni program sa inostranim partnerima - sistem obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modelovanja i izrade malih satelita. Oni će da uče kako da sklapaju mini satelite (CanSat), kako da ih opremaju svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom. Učeći tako kako sateliti rade, koji sve podaci mogu iz njih da se dobiju i, ono najvažnije, učenici i studenti kroz ovaj svemirski interdisciplinarni program na praktičan način primenjuju ranije stečena fundamentalna znanja i bave se sa STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblastima.

Ovaj program sada je dio zajedničkog naslijeđa SESA i po njegovim postavkama obučavat će se osnovci, srednjoškolci i studenti kako u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali po pravilima koje će države samostalno definisati u skladu sa svojim potrebama. S obzirom da je ovo STEM program, njegovo izučavanje direktno utiče na usmjeravanje učenika i studenata na oblasti koje su od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje.

Naučnici 'uhvatili' misteriozni signal iz svemira - ovaj je drugačiji od svih

Naučnici 'uhvatili' misteriozni signal iz svemira - ovaj je drugačiji od svih

. U međuvremenu, sve SESA države zajedno će učestvovati na finalu svetskog CanSat/Raketnog šampionata (World CanSat/Rocketry Championship - WCRC) koje će se održati od 25. do 27. septembra u Novom Sadu, i u kojem će učestvovati takmičari iz cijelog svijeta.

U toku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namjenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekat trebalo bi da se okonča krajem godine i to je uvjet za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom. Ove antene nisu za jednokratnu upotrebu, one će komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način region će konačno biti pokriven antenama, a zemaljske stanice biće stavljene na raspolaganje i drugim zemljama na planeti, jer naš prostor ima sjajnu poziciju u odnosu na prelet satelita.

Potencijal SESA-e je ogroman, na prvom mjestu zbog interdisciplinarnosti ove oblasti, ali ono što je ipak najvažnije jeste postojanje regionalnog razumjevanja i spremnosti da se zajednički ide naprijed", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije