Naučnici 'uhvatili' misteriozni signal iz svemira - ovaj je drugačiji od svih

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici 'uhvatili' misteriozni signal iz svemira - ovaj je drugačiji od svih
Foto: Science Alert / FRBs

Misteriozni objekat koji je milijardama svjetlosnih godina udaljen od Zemlje odašilje snažnu energiju, veoma sličnu otkucajima srca.

Tim astronoma, predvođen Tehnološkim institutom Massachusetts, uhvatio je ono šta formalno poznajemo kao brzi radijski udar (FRB). Riječ je o intenzivnim radiovalovima koji obično traju nekoliko milisekundi.

Novootkriveni FRB, međutim, traje do tri sekunde - oko hiljadu puta dulje od prosjeka.

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Jusuf Gazibegović zabio fantastičan gol iz slobodnjaka za vodstvo svog tima

Misteriozni radio signal iz svemira opet se "probudio"

Misteriozni radio signal iz svemira opet se "probudio"

Signal, označen kao FRB 20191221A, trenutno je najdugotrajniji FRB, s najjasnijim periodičnim uzorkom otkrivenim do danas.

Iako istraživači nisu sigurni oko izvora, sumnjaju da signal potiče od pulsara ili magnetara, neutronskih zvijezda s izuzetno gustom, rotirajućom jezgrom.

Prvi FRB je otkriven 2007. godine, stručnjaci su tražili izvor i pokušali otkriti tajne u prostoru između galaksija proučavajući kretanje signala.

Brzi radio signali, opisani su kao kratki i misteriozni, primjećeni su u raznim i udaljenim dijelovima univerzuma, kao i u našoj galaksiji. Njihovo porijeklo je nepoznato, a izgled nepredvidiv, piše Daily mail.

FRB 20191221A otkrio je kanadski teleskop za mapiranje intenziteta vodika, CHIME.Teleskop koji je signal uhvatio sastoji se od četiri cilindra u obliku slova U i nalazi se u planinama British Columbije. Može otkriti signal iz vremena kada je svemir bio star između 6 i 11 milijardi godina. Teleskop je za skoro četiri puta povećao broj brzih radio "rafala" otkrivenih do danas.

Utvrđeno je da obrazac radio rafala FRB 20191221A ima sličnost sa radio pulsarima i magnetarima.
Radio pulsari su neutronske zvijezde koje emituju snopove radio valova, a čini se da pulsiraju dok zvijezda rotira. Slično čine i magnetari zbog svojih izraženih magnetskih polja.

Glavna razlika između novog signala i emisija radio valova pulsara i magnetara je u tome šta je FRB 20191221A više od milion puta svjetliji.

Astronomi se nadaju da će uhvatiti dodatne eksplozije iz periodičnog FRB 20191221A i tako pomoći da se suzi izvor signala i sazna više o neutronskim zvijezdama.

Ovo otkrivanje postavlja pitanje šta bi moglo uzrokovati ovaj ekstremni signal koji nikada prije nismo vidjeli i kako možemo koristiti taj signal za proučavanje svemira. Budući teleskopi obećavaju da će otkriti hiljade FRB-ova mjesečno, a tada možemo pronaći mnogo više periodičnih signala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije