NASA upozorava: "Postoji šansa da asteroid pogodi zemlju na Valentinovo 2046. godine"

2
Radiosarajevo.ba
NASA upozorava: "Postoji šansa da asteroid pogodi zemlju na Valentinovo 2046. godine"
Foto: NASA / Asteroid / Ilustracija

NASA-in Ured za koordinaciju planetarne odbrane saopćio je da je Valentinovo 2046. godine ugroženo te da postoji "mala šansa" da baš tog dana asteroid veličine olimpijskog bazena udari u Zemlju, prenosi CNN

Iako projekcije Europske svemirske agencije (ESA) govore da su šanse da asteroid udari u Zemlju 2046. godine 1 naprema 625, no projekcije NASA-e govore da je ta šansa nešto veća, 1 prema 560. 

Navedeni asteroid nazvan je 2023 DW, jedini je svemirski objekt na popisu rizičnih objekata NASA-e i rangiran je kao 1 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara, metrici za kategorizaciju predviđenog rizika od sudara objekta sa Zemljom. Svi ostali objekti rangirani su kao 0 na Torinskoj ljestvici. 

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ocjena 1 na ljestvici znači samo da je "mogućnost udara u Zemlju vrlo mala, bez razloga za pozornost javnosti ili zabrinutost javnosti". 

Dužnosnici NASA-e upozorili su da bi se izgledi za udar asteroida mogli dramatično promijeniti kada se prikupi više promatranja i provedu dodatne analize. 

"Često kada se prvi put otkriju novi objekti potrebno je nekoliko sedmica podataka da se smanje nesigurnosti i adekvatno predvidi njihova orbita godinama u budućnosti", navodi NASA Asteroid Watch na Twitteru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije