Krajem marta će se desiti rijedak astronomski fenomen: Uz ove smjernice nećete ga propustiti

0
Radiosarajevo.ba
Krajem marta će se desiti rijedak astronomski fenomen: Uz ove smjernice nećete ga propustiti
Foto: Pixabay / Svemir / Ilustracija

U jednoj od noći između 25. i 30. marta na nebu će biti vidljivo čak pet planeta dok stoje poravnate u nizu - Jupiter, Merkur, Venera, Uran i Mars.

Da bi ste uspjeli da vidite ovaj rijedak astronomski događaj, stručnjaci tvrde da su ključni tajming i vedro nebo. Zato morate pronaći neko tamno mjesto, bez mnogo gradske svjetlosti koje pruža jasan i neometan pogled na zapadni dio horizonta. 

Iako će većina od navedenih planeta - poput Venere koja je odmah poslije Sunca i Mjeseca, najsjajnija zvijezda u Sunčevom sistemu - vidjeti golim okom. Da bi ste ugledali Uran i ostatak planeta u nizu, bit će vam potreban dvogled ili čak teleskop. 

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Ubrzo nakon što Sunce zađe, pogledajte na zapad. Nisko na nebu, gdje je Sunce upravo nestalo, Jupiter i Merkur će se pojaviti jedan pored drugog. Odmah iznad Jupitera će biti vidljiva Venera, koja kako je spomenuto jeste treća najsjajnija planeta u našem sistemu - stoga, nećete imati problema da je uočite na nebu, a ona će vas dalje navoditi ka Uranu - lijevo od nje.

Važno je znati da će sve ove planete biti uočljive tek nakon što sa neba nestane sva sunčeva svjetlost, i da ćete na raspolaganju imati oko sat ili dva, prije nego što se Jupter i Merkur spuste ispod horizonta. 

Što se tiče Marsa, ova planeta će biti vidljiva tokom dužeg vremenskog intervala i to na jugozapadnom dijelu neba iznad polumjeseca od 25. do 27. marta i ispod Mjeseca nakon 28. marta, prenosi National Geographic. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije