Objavljena fotografija asteroida Ryugu: Jedan detalj prestrašio mnoge korisnike

1
Radiosarajevo.ba
Objavljena fotografija asteroida Ryugu: Jedan detalj prestrašio mnoge korisnike
Foto: NASA / Asteroid Ryugu

Nakon godina proučavanja i nekoliko misija, NASA je otkrila najjasniju sliku asteroida Ryugu, potencijalno opasnog objekta iz grupe Apollo.

Asteroid, omjera otprilike 900 metara, klasifikovan je kao tamni objekat rijetkog spektralnog tipa Cb, s karakteristikama C-tipa i B-tipa asteroida.

Iako je trenutno udaljen 223.885,044 kilometara od Zemlje, dovoljno daleko da trenutno ne predstavlja neposrednu opasnost, nova fotografija omogućava nam da ga vidimo u neviđenoj jasnoći.

Formula 1: Max Verstappen poslije drame u finišu ostao vladar Imole

Formula 1: Max Verstappen poslije drame u finišu ostao vladar Imole

Fotografija, podijeljena na X-u, brzo je privukla pažnju astronoma i javnosti. Jedan korisnik, koji je prenio sliku, napisao je: "Najjasnija slika asteroida Ryugu. Crna pozadina je zastrašujuća..." Odgovarajući na post, drugi korisnik je istaknuo: "Letjelica je otišla tamo, uzela uzorke i vratila ih na Zemlju. Nevjerovatno inžinjerstvo!"

Drugi komentari osvrnuli su se na neizvjesnost i opasnost svemira. "Zašto izgleda kao da je pod vodom?", pitao je jedan korisnik, dok je drugi dodao: "Dijelovi unutrašnjeg Sunčevog sistema su najprijateljskiji i najugodniji dijelovi cijelog svemira. Sigurnost i preživljavanje postoje u prilično uskom prostoru, čak i na Zemlji. A van naše tanke atmosfere, svemir je još uvijek neprijateljski, smrtonosna okolina koji pokušava ubiti vas svake sekunde." Pomalo sumorno, ali istinito, javlja Klik.

Asteroid Ryugu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije