Teorije zavjere stvorene AI-om koje su preplavile TikTok: Od čudovišta i vampira do asteroida

0
Radiosarajevo.ba
Teorije zavjere stvorene AI-om koje su preplavile TikTok: Od čudovišta i vampira do asteroida
Foto: Pixabay / Ilustracija / Horoskop

Od čudovišta i vampira do ubojitih asteroida, korisnici TikToka plasiraju čudne teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaju istraživači, u još jednom trendu dezinformiranja na platformi čija sudbina visi o niti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neprofitna organizacija Media Matters upozorila je u svom izvještaju na novi trend u kojemu korisnici TikToka nastoje unovčiti viralne videozapise s neutemeljenim tvrdnjama o tome da američka vlada potajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga

To je posljednja ilustracija dezinformacija koje se vrte platformom, što je pitanje koje je uglavnom izostalo u nedavnim političkim raspravama o zabrani TikToka u SAD-u zbog nacionalne sigurnosti.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Videozapisi, od kojih mnogi imaju milione pregleda i često su praćeni sablasnom pozadinskom muzikom, sadrže glasove koje je generirala umjetna inteligencija, a ponekad oponašaju i slavne osobe.

"Svi ćemo vjerovatno umrijeti u idućih nekoliko godina. Jeste li čuli za ovo?", govori glas koji oponaša podcastera Joea Rogana u jednom viralnom videu, u kojem taj glas nastavlja upozoravati na asteroid koji ide prema Zemlji i poziva se na vladinog dužnosnika koji je slučajno naišao na mapu pod nazivom čuvati tajnu od javnosti.

Ove dvije biljke nemojte držiti u stanu, one donose lošu energiju

Ove dvije biljke nemojte držiti u stanu, one donose lošu energiju

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz Kreativni program TikToka. 

"Financijsko poticanje sadržaja koji je i vrlo zanimljiv i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za razvoj teorija zavjere", napisala je Richards u izvješću Media Mattersa.

Glasnogovornica TikToka inzistirala je na tome da "teorije zavjere nisu prikladne za zaradu, kao ni za preporuku" u feedovima korisnika.

"Štetne dezinformacije su zabranjene, a naši timovi za sigurnost uklanjaju 95 posto istih na proaktivan način prije nego što se prijave", rekla je glasnogovornica, piše 24Sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije