Novosti za korisnike: Instagram uveo opciju za tinejdžere, evo za šta će služiti

0
Radiosarajevo.ba
Novosti za korisnike: Instagram uveo opciju za tinejdžere, evo za šta će služiti
Foto: Pexels / Ilustracija/Instagram

Opcija "Night Nudges" bit će prikazana automatski na Instagramu i ne može se isključiti. Ali, tinejdžeri imaju opciju jednostavno odbaciti "nudge" i nastaviti koristiti aplikaciju.

TikTok je prošlog marta uveo sličnu opciju koja također podsjeća korisnike kada je vrijeme da zatvore aplikaciju i odu spavati.

"Night Nudges" se pridružuju ostalim opcijama Instagrama usmjerenim na smanjenje vremena koje tinejdžeri provedu u aplikaciji. Aplikacija već ima opciju "Uzmi pauzu" koja tinejdžerima prikazuje podsjetnike preko cijelog ekrana da uzmu redovne pauze od Instagrama, kao i opciju "Tihi način rada" koja omogućava tinejdžerima da utišaju obavijesti.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Meta je prošle sedmice najavila da će automatski ograničiti vrstu sadržaja koji tinejdžeri mogu vidjeti na Instagramu i Facebooku - naime, tinejdžerskim računima automatski će biti zabranjeno vidjeti štetne sadržaje, poput objava o samopovrjeđivanju, nasilju i poremećajima ishrane.

Nove sigurnosne opcije za tinejdžere dolaze u trenutku kada se Meta suočava s regulatornim pritiskom da učini više kako bi zaštitila djecu. Kompanija bi trebala svjedočiti pred Senatom o sigurnosti djece 31. januara. Rukovoditelji X-a, TikToka, Snapa i Discorda također će svjedočiti. Očekuje se da će članovi odbora vršiti pritisak na izvršne direktore kompanija zbog nesposobnosti njihovih platformi da zaštite djecu na internetu.

Instagram bi mogao uvesti nevjerovatnu funkciju - ovo bi vam moglo pomoći

Instagram bi mogao uvesti nevjerovatnu funkciju - ovo bi vam moglo pomoći

Osim toga, više od 40 država tužilo je Metu, navodeći da aplikacije te kompanije (Facebook i Instagram) pridonose problemima mentalnog zdravlja mladih korisnika. Meta je također primila još jedan službeni zahtjev za informacijama (RFI) od regulatora Europske unije koji traže više informacija o odgovoru kompanije na zabrinutost za sigurnost djece na Instagramu.

Današnja objava dolazi dan nakon što je TechCrunch javio da su interni Metini dokumenti o sigurnosti djece otkrili da Meta ne samo da je namjerno reklamirala svoje aplikacije djeci, već je također bila svjesna opcije količine neprikladnog i se*ualno eksplicitnog sadržaja koji se dijeli između odraslih i maloljetnika, javlja Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije