Novo istraživanje sugerira nešto strašno: Plastika je puno, puno opasnija nego što se mislilo

0
Hina
Novo istraživanje sugerira nešto strašno: Plastika je puno, puno opasnija nego što se mislilo
Foto: AA / Ilustracija / Plastika

Tim europskih naučnika pronašao je više od 16.000 hemikalija u plastici od kojih je četvrtina moguće opasna za ljudsko zdravlje i okoliš.

U plastici, od pakiranja hrane preko igračaka do medicinskih uređaja, daleko je više hemikalija nego što su prethodno procijenile agencije za zaštitu okoliša, pokazao je izvještaj objavljeno u četvrtak, 14. marta postavljajući pitanja o onečišćenju i sigurnosti potrošača.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) prethodno je identifikovao oko 13.000 hemikalija u plastici, no tim europskih naučnika pronašao je više od 16.000 hemikalija u plastici od kojih je četvrtina moguće opasna za ljudsko zdravlje i okoliš.

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Izvještaj, koje je finansiralo Norveško istraživačko vijeće, objavljeno je u trenutku dok se pregovarači bore s osmišljavanjem prvog svjetskog sporazuma koji bi se uhvatio u koštac sa sve većim zagađenjem plastikom, budući da se svake godine proizvede oko 400 miliona tona plastičnog otpada.

"Da biste energično riješili plastično onečišćenje, zapravo morate sagledati cijeli životni ciklus plastike i morate se pozabaviti problemom hemikalija", rekla je koautorica izvješća Jane Muncke, direktorica švicarske neprofitne organizacije Food Packaging Forum.

Šokantno otkriće: Pogledajte šta sve sadrži flaširana voda

Šokantno otkriće: Pogledajte šta sve sadrži flaširana voda

To je zato što hemikalije iz plastike mogu ući u vodu i hranu.

"Sada pronalazimo stotine, ako ne i hiljade, hemikalija iz plastike u ljudima, a neke od njih su povezane s nepovoljnim zdravstvenim ishodima", rekla je Muncke.

To uključuje i probleme s plodnošću i kardiovaskularne bolesti.

"Kada pogledamo proizvode koje koristimo svakodnevno, obično nalazimo stotine, ako ne i hiljade hemikalija u pojedinačnom plastičnom proizvodu", rekao je glavni autor Martin Wagner, toksikolog za okoliš na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije.

Kimberly Wise White, potpredsjednica regulatornih i tehničkih pitanja za Američko vijeće za kemiju, industrijsku skupinu čijim članstvom dominiraju proizvođači plastike, rekla je da izviješće nastoji 'pokazati opasni okvir koji zanemaruje izloženost u stvarnom svijetu i daje nepotpunu sliku za regulatora i javnost'.

Negativna strana recikliranja odjeće: S majicom od PET boca više se ništa ne može

Negativna strana recikliranja odjeće: S majicom od PET boca više se ništa ne može

Industrija plastike je stava da globalni sporazum treba promicati recikliranje i ponovnu upotrebu plastike, no autori izvještaja upozoravaju da samo rješavanje pitanja plastičnog otpada ne ide dovoljno daleko da zaštiti ljude.

Naučnici su istaknuli potrebu za većom transparentnošću o tome koje hemikalije, uključujući aditive, pomoćna sredstva za obradu i nečistoće, ulaze u plastiku uključujući i reciklirane proizvode.

Za četvrtinu identificiranih hemikalija nedostaju osnovne informacije o njihovom temeljnom hemijskom identitetu, navodi se u izvještaju.

"U srži problema je hemijska složenost plastike", rekao je Wagner, koji također služi u odboru Koalicije znanstvenika za učinkovit sporazum o plastici.

"Često proizvođači zapravo ne znaju koju vrstu hemikalija imaju u svojim proizvodima".

Kada ovo saznate odmah ćete prestati koristiti prazne kutije od sladoleda za čuvanje hrane

Kada ovo saznate odmah ćete prestati koristiti prazne kutije od sladoleda za čuvanje hrane

Samo šest posto hemikalija pronađenih u plastici je međunarodno regulisano.

Bez regulatornog pritiska, 'nema motivacije da se otkrije šta se nalazi u plastici', rekao je.

To je nešto što bi sporazum o plastici mogao pomoći riješiti.

Pregovori se nastavljaju sljedeći mjesec u Ottawi u Kanadi s ciljem finaliziranja ugovora u decembru u južnokorejskom gradu Busanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije